back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

3+1 παγίδες στη διεκδίκηση των αναδρομικών από τους συνταξιούχους

Διαβάστε επίσης

Tέσσερις παγίδες κρύβει η διαδικασία διεκδίκησης των αναδρομικών από τους συνταξιούχους, ενώ οι προσφυγές στην Δικαιοσύνη και οι αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Αναλυτικότερα:

1. Οι θετικές για τους συνταξιούχους αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, είναι σε πρώτο βαθμό και το Δημόσιο θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να τις ανατρέψει.

2. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δικαιωθούν οι αγωγές που υπεβλήθησαν έως τις 10 Ιουνίου 2015, οπότε δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές. Οι προσφυγές που έγιναν στην συνέχεια ή θα γίνουν, δεν θα έχουν -εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δικαιωθούν- ευρεία αναδρομική ισχύ.

3. Το προσυμπληρωμένο κείμενο της ηλεκτρονικής αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, με την οποία οι συνταξιούχοι ζητούν να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των νόμων του 2012, δεν περιλαμβάνει αίτημα για επιστροφή ποσών, ανάλυση περικοπών, ούτε για επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως προβλέπουν οι δικαστικές αποφάσεις.

4. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο νόμος Κατρούγκαλου -ο οποίος βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο του ΣτΕ- συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και απορρόφησε της αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων και της πρόβλεψης για την προσωπική διαφορά. Επομένως, είναι ορατός ο κίνδυνος αρνητικής έκβασης των όποιων προσφυγών.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της δικαστικής αντιμετώπισης των παρεμβάσεων στις συντάξεις, παραμένει δημοσιονομική βραδυφλεγής βόμβα.

Κι αυτό, γιατί οριστική δικαίωση του συνόλου των συνταξιούχων, εκτιμάται ότι θα κοστίσει στον κρατικό κορβανά περίπου 8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ενδεχόμενη δικαστική ανατροπή του νόμου Κατρούγκαλου, θα έχει πολλαπλές παρενέργειες δεδομένου ότι οι διατάξεις του, επηρεάζουν ολόκληρο το συνταξιοδοτικό φάσμα, όχι μόνο για τους σημερινούς αλλά κυρίως για τους μελλοντικούς ασφαλισμένους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα