back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγκαταλείπει η Ρωσία το Συμβούλιο της Ευρώπης;

Διαβάστε επίσης

Υπαινιγμούς για αποχώρηση της Ρωσίας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκανε χθες κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Θόρμπιορν Γιάγκλαντ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην περίπτωση όμως που τα υπόλοιπα κράτη – μέλη του οργανισμού συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αποκλεισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε αυτή θα υποχρεωθεί να τον εγκαταλείψει. Αυτό ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τύπου του οργανισμού.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το 2014, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία και την επιδείνωση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε να μην έχει δικαίωμα ψήφου η ρωσική αντιπροσωπεία. Η ρωσική πλευρά, με τη σειρά της, αποφάσισε να σταματήσει την καταβολή της εισφοράς της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στη συνέχεια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος που είχε υποβάλει η ρωσική πλευρά, σύμφωνα με το οποίο καταδικαζόταν η προσπάθεια “φίμωσης” των εθνικών αντιπροσωπειών με την στέρηση του δικαιώματος ψήφου. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην μπορεί η ρωσική αντιπροσωπεία να λάβει μέρος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2019. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού και γερμανικού Τύπου, οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών αντιμετωπίζουν ευνοϊκά το θέμα της επιστροφής της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα