back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Μανουέλ Μακρόν αισθάνεται μεγάλη περηφάνια που η Νέα Καληδονία επέλεξε να παραμείνει στη Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα «τεράστια περηφάνια που περάσαμε μαζί αυτό το ιστορικό στάδιο», μετά την επιλογή της Νέας Καληδονίας σε δημοψήφισμα να παραμείνει στη Γαλλία.

«Θέλω επίσης να πω για την περηφάνια που αισθάνεται ο αρχηγός του Κράτους για το ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Καληδονίας επέλεξαν τη Γαλλία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε τηλεοπτικό διάγγελμα, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν υπάρχει «άλλος δρόμος από αυτόν του διαλόγου».

Το «Όχι» στην ανεξαρτησία της Νέας Kαληδονίας από τη Γαλλία εξασφάλισε το 56,4% των ψήφων έναντι 43,6% του «Ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Το ποσοστό του «Όχι» είναι ωστόσο πολύ μικρότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Η συμμετοχή ήταν μαζική και έφθασε το 80,63%.

«Οι εκλογείς μπόρεσαν να επιλέξουν κυρίαρχα γνωρίζοντας πλήρως τη σχέση ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και τη Γαλλία. Εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους υπέρ της παραμονής της Νέας Καληδονίας στη Γαλλία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είδε στο αποτέλεσμα αυτό «ένα σήμα εμπιστοσύνης στη Γαλλική Δημοκρατία, στο μέλλον της, και στις αξίες της: ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και να μοιραστεί αυτή την περηφάνια».

«Ο μοναδικός ηττημένος είναι ο πειρασμός της περιφρόνησης της διαίρεσης, της βίας, του φόβου», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος. «Ο μοναδικός νικητής, είναι η διαδικασία υπέρ της ειρήνης που φέρει η Νέα Καληδονία εδώ και 30 χρόνια, το πνεύμα του διαλόγου το οποίο τίποτα πλέον δεν θα διασπάσει», πρόσθεσε.

«Σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον του διαλόγου», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση θα προτείνει στις πολιτικές δυνάμεις της Νέας Καληδονίας να συναντηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες».

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να μεταβεί στο αρχιπέλαγος τη Δευτέρα (αύριο).

Το πρώτο δημοψήφισμα

Οι κάλπες άνοιξαν στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας, 8.00 τοπική ώρα). Δικαίωμα ψήφου έχουν 175.000 άνθρωποι.

Αυτό είναι το πρώτο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση γαλλικού εδάφους μετά από εκείνο του Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, το 1977.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στην ερώτηση: «Θέλετε η Νέα Καληδονία να γίνει εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη;». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος, μολονότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των αυτοχθόνων, αυτονομιστών Κανάκ και των απογόνων των εποίκων που παραμένουν πιστοί στο Παρίσι.

Η Νέα Καληδονία ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ. Έγινε γαλλική αποικία το 1853 και απέχει περισσότερα από 16.700 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Γαλλία.

Την εποχή της αποικιοκρατίας οι Κανάκ ήταν αποκλεισμένοι από το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Το 1878 ξέσπασε η πρώτη εξέγερση, λίγο καιρό αφού εντοπίστηκαν μεγάλα αποθέματα νικελίου – σήμερα τα εκμεταλλεύεται η εταιρεία SLN, θυγατρική της γαλλικής Eramet.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας και εκείνων που ήθελαν να παραμείνει η Νέα Καληδονία γαλλική. Η σφαγή του 1988 σε ένα σπήλαιο στο νησί Ουβέα, όπου σκοτώθηκαν 19 αυτονομιστές ιθαγενείς και δύο Γάλλοι στρατιώτες, οδήγησε σε συνομιλίες για το μέλλον του νησιού. Με τη συμφωνία του 1998 προβλέφθηκε ότι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στα τέλη του 2018.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, αν η πρόταση για ανεξαρτησία καταψηφιστεί, μπορεί να διεξαχθούν δύο νέα δημοψηφίσματα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρνήθηκε να πάρει θέση, θα μιλήσει στις 13:00 και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αύριο, Δευτέρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα