back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Νέα Καληδονία είπε όχι στην ανεξαρτησία

Διαβάστε επίσης

Όχι στην ανεξαρτησία της αλλά και ναι στην Γαλλία είπε η Νέα Καληδονία στο χθεσινό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα το όχι στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε 56,4% έναντι 43,6% που τάχθηκαν υπέρ της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που είχε επιλέξει να μείνει σιωπηλός εδώ και καιρό και να μην εκφράσει καμία θέση πριν βγουν τα τελικά αποτελέσματα, έσπευσε εχθές να δηλώσει ότι νοιώθει «τεράστια περηφάνια» που πέρασε μαζί με τους κατοίκους της χώρας το ιστορικό όπως το χαρακτήρισε αυτό στάδιο.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στο δημοψήφισμα που έφτασε το 80,63% ενώ το “όχι” μπορεί μεν να βγήκε νικητής αλλά συγκέντρωσε πολύ λιγότερο από όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Θυμίζουμε ότι η ερώτηση – στην οποία καλούνταν οι κάτοικοι της χώρας να απαντήσουν με ένα “ναι” ή ένα “όχι” ήταν: «Θέλετε η Νέα Καληδονία να γίνει εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη;».

Η Νέα Καληδονία κατακτήθηκε από τον Ναπολέων Γ’ το 1853 και έκτοτε αποτελεί γαλλικό έδαφος, ενώ αργότερα κατοχυρώθηκε και επίσημα ως υπερπόντια κτήση της Γαλλίας. Έξι μήνες νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ταξιδέψει στη χώρα, αποφεύγοντας ωστόσο κάθε τρόπο να πάρει θέση για το ερώτημα και θυμίζοντας απλώς στους κατοίκους ότι «η Γαλλία δεν θα είναι η ίδια χωρίς τη Νέα Καληδονία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα