back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν- Διέκοψαν την εισαγωγή πετρελαίου 20 χώρες- Η Ελλάδα εξαιρείται προσωρινά

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πάνω από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν κάτι που αντιστοιχεί σε μείωσωη των εξαγωγών της χώρας κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι από τα μέτρα εξαιρούνται προσωρινά  η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν. Στα κράτη αυτά επιτρέπεται να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Ο στόχος των ΗΠΑ είναι  να ασκήσουν πίεση προς την Τεχεράνη για τον περιορισμό του βαλλιστικού και πυρηνικού της προγράμματος

Οι κυρώσεις είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία είχε συνάψει το Ιράν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Όμως από σήμερα η Ουάσινγκτον θα προσθέσει ακόμη 300 νέες διατάξεις εναντίον του πετρελαϊκού, τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα του Ιράν.

Σταδιακές κυρώσεις

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να επιβάλει σταδιακά κυρώσεις στην πετρελαϊκή αγορά του Ιράν, επικαλούμενος ανησυχίες για αναταράξεις στις αγορές ενέργειας και πρόκληση ραγδαίας ανόδου των τιμών παγκοσμίως.

«Με το πετρέλαιο, είναι πολύ ενδιαφέρον. Έχουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ, αλλά στο πετρέλαιο θέλουμε να προχωρήσουμε λίγο πιο αργά, επειδή δεν θέλω να οδηγήσω σε άνοδο τις τιμές πετρελαίου παγκοσμίως», τόνισε σε δημοσιογράφους.

«Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτε με το Ιράν…Μπορώ να κατεβάσω στο μηδέν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου αμέσως αλλά αυτό θα προκαλέσει σοκ στις αγορές. Δεν επιθυμώ να προκαλέσω άνοδο στις τιμές πετρελαίου», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία -χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου-είναι μεταξύ των οκτώ κρατών που αναμένεται να λάβουν εξαίρεση από τις κυρώσεις προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Οι χώρες αυτές θα καταθέτουν τις πληρωμές τους για το ιρανικό πετρέλαιο σε έναν λογαριασμό υπό μεσεγγύηση, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι θα διασφαλίσει την επαρκή παροχή πετρελαίου στην αγορά με τη βοήθεια του συμμάχου της, της Σαουδικής Αραβίας.

Μιλώντας στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τσατανούγκα του Τενεσί χθες Κυριακή ο Τραμπ τόνισε ότι

«Το Ιράν είναι μια πολύ διαφορετική χώρα από τότε που ανέλαβα την προεδρία…Ήθελαν να καταλάβουν όλη τη Μέση Ανατολή. Τώρα απλώς θέλουν να επιβιώσουν»

Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να έχει νόμιμες επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν και εξετάζει πώς θα προστατεύσει τις εταιρίες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που επανέφερε η Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εξετάζουμε τώρα πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη βάση των επιχειρηματικών δεσμεύσεών μας εκεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα