back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποχώρηση Μέρκελ: διφορούμενα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Διαβάστε επίσης

Η αποτίμηση της επίδρασης ανακοίνωσης της Άνγκελα Μέρκελ για αποχώρηση από την ηγεσία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών είναι δύσκολη για την ώρα, καθώς σε μία δημοσκόπηση η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) φαίνεται να ενισχύεται και σε άλλη να αποδυναμώνεται περαιτέρω.

Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού “SPIEGEL”, η CDU/CSU σημειώνει οριακή άνοδο δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τα ποσοστά της πριν την ανακοίνωση της καγκελαρίου, αγγίζοντας το 29%.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύονται οι Πράσινοι με 19%, αφήνοντας στην τρίτη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με μόλις 15%. Στους χαμένους της δημοσκόπησης συγκαταλέγεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που χάνουν μία ποσοστιαία μονάδα και παραμένουν στο 13%. Ακολουθούν με 10% και 9% οι Φιλελεύθεροι (FDP) και Η Αριστερά αντιστοίχως.

Πτώση σημειώνει ωστόσο η Ένωση σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για την “Bild”, συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις 24,5 και χάνοντας μισή ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση. Αντίστοιχη πτώση και για το SPD που προσγειώνεται στο 13,5% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Προηγούνται οι Πράσινοι με 19% (-1%)και η AfD που παραμένει σταθερή στο 16,5%. Ακολουθούν Η Αριστερά και το FDP με 11% και 10% αντιστοίχως.

Βάσει αυτών των ποσοστών τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού φτάνουν μόλις το 38%, επομένως, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα ήταν απαραίτητη η συγκρότηση τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού. Με ποσοστό 48% θα υπήρχε ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για συγκρότηση μαυρο-κοκκινο-κίτρινου συνασπισμού -CDU/CSU, SPD, FDP. Ένας συνασπισμός τύπου Τζαμάικα -CDU/CSU, Πρασίνων, FDP– θα μπορούσε να συγκεντρώσει 53,5%. Εφικτός, πάντως, θα ήταν ένας συνασπισμός τύπου Κένυα -CDU/CSU, Πρασίνων, SPD- με 57%.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα