back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης: “Ευπρόσδεκτη κάθε υποψηφιότητα. Εχει σημασία να καταλάβουν το έργο βάθους που έχει γίνει στην πόλη, διότι θα αναλάβουν την ευθύνη να το συνεχίσουν”

Διαβάστε επίσης

Περήφανος για τη βράβευση της Αθήνας  ως Ευρωπαικής Πρωτεύουσας Καινοτομίας,μεταξύ 80 ευρωπαικών πόλεων, δήλωσε ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή του Αρη Τόλιου “Στάση των 2”.  Οπως είπε ο κ Καμίνης “Πρόκειται για σημαντικότατη διάκριση για την πόλη μας , με χρηματικό αντίκρυσμα ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό που δόθηκε  για τις δράσεις που ο Δήμος έκανε πράξη σε συνεργασία με την κοινωνία, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις , τα Πανεπιστήμια”

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη δυνατότητα της πόλης να διεκδικήσει τη διοργάνωση του επόμενου Διεθνούς Συνεδρίου για την Καινοτομία, επισημαίνοντας ότι έχει πλέον το πολιτικό επιχείρημα λόγω της σημερινής διάκρισης.  Κληθείς να σχολιάσει τις υποψηφιότητες για το δήμο Αθηναίων ο κ Καμίνης χαρακτήρισε  ευπρόσδεκτη κάθε υποψηφιότητα με την επισήμανση ότι “έχει σημασία να καταλάβουν το έργο βάθους που έχει γίνει στην Αθήνα, διότι θα αναλάβουν την ευθύνη να το συνεχίσουν”

Αναλυτικά:

Αρης Τόλιος: Ο κ.Καμίνης βρίσκεται στη Λισαβόνα και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως είναι ένας χαρούμενος Δήμαρχος λόγω της σπουδαίας διάκρισης της πόλης των Αθηνών.

Γ. Καμίνης: “Είμαι πολύ περήφανος επειδή η Αθήνα διακρίθηκε μεταξύ 80 ευρωπαικών πόλεων, ως Ευρωπαική Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018.Είναι σημαντικότατη διάκριση για την πόλη μας.”

Αρης Τόλιος: “Αξιολογήθηκαν 6 με 7 δράσεις από το Συνέδριο Καινοτομίας και δόθηκε το βραβείο στην Αθήνα.Ετσι δεν είναι;

Γ. Καμίνης: “Είναι ένα σημαντικό βραβείο που έχει και χρηματικό αντίκρυσμα, ένα εκατομμύριο ευρώ και τα χρήματα αυτά δόθηκαν για τις δράσεις τις οποίες ο Δήμος έκανε πράξη σε στενή συνεργασία με την κοινωνία,τους πολίτες, οργανώσεις ενεργών πολιτών, επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια. Εγινε φανερό ότι ο Δήμος μπορεί να καινοτομεί φέρνοντας την κοινωνία κοντά του.

Να δώσω ένα παράδειγμα για το τι κάναμε με τους πρόσφυγες. Συγκροτήσαμε το Κέντρο Συντονισμού για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες με ογδόντα οργανώσεις – ιδιωτικές και δημόσιες, ανάμεσά τους και ο ΟΗΕ- που συντονίζονται όλες με στόχο να διαχειριστούμε το πρόγραμμα με τον καλύτερο τρόπο για την πόλη μας. Ξέρουμε τι γίνεται στην πόλη , προλαμβάνουμε και λειτουργούμε όλοι μαζί. Αυτό το κάνουμε και στην ψηφιακή πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος και στην κοινωνική πολιτική , όπως και στην πολιτισμική πολιτική με το Δίκτυο για τον Πολιτισμό.”

Αρης Τόλιος: “Και στα πολεοδομικά κύριε Δήμαρχε. Αλλωστε, το σχέδιο πόλης με την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων είναι μέσα στο φάκελο που οδήγησε στο βραβείο.

Γ. Καμίνης: “Αυτό που κάναμε για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης είναι μια ευρύτατη συζήτηση και διαβούλευση. Δεχθήκαμε 400 προτάσεις και τελικά βρήκαμε έναν καινοτόμο τρόπο να τη διαχειριστούμε χωρίς να επιβαρύνεται ο Δήμο με έξοδα,βάζοντας μέσα κοινωνικές επιχειρήσεις, επιστρέφοντας ουσιαστικά την Αγορά στους κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα.

Αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό δημοκρατίας, διεθνώς. Οι πόλεις διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο. Οσο όμως μεγάλες και να είναι λογοδοτούν. Ο Δήμαρχος είναι ορατός, οι πολίτες ξέρουν τι κάνει στην πόλη. Το να βάζεις τους κατοίκους στο παιχνίδι είναι και ένας τρόπος να ανταποκριθούμε στο κενό δημοκρατικής νομιμοποίησης που βλέπουμε παγκοσμίως. Αυτό μπορεί να γίνει στις πόλεις. Οι πολίτες συμμετέχουν, αλλά αυτό προυποθέτει ότι προηγουμένως θα τους εμπιστευτείς κιόλας.”

Αρης Τόλιος: Αυτό το βραβείο έχει άλλο ένα πλεονέκτημα , Δήμαρχε. Ερχεται σε μια περίοδο για την Αθήνα κατά την οποία, η πόλη έχει αρχίσει να επιταχύνει για το τουριστικό της προιόν και τις υποδοχές , κάτι πολύ σημαντικό, παγκοσμίως.

Γ.Καμίνης: “Αυτό συμβαίνει με τον τουρισμό. Βέβαια,απέδωσαν και οι προσπάθειες που κάναμε καινοτομώντας και πάλι.

Μιλώ για τη συνεργασία με την Αegean και το αεροδρόμιο Ελευθ. Βενιζέλος, φέτος ένωσε τις δυνάμεις του και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων (ΣΕΠΕ) και από κοινού καταφέραμε να διπλασιάσουμε τις αφίξεις στην Αθήνα σε σχέση με το 2010.Ακόμα, καταφέραμε οι επισκέπτες να μένουν στη πόλη επί 3 βράδια τουλάχιστον και αυτό επειδή συνεργαζόμαστε σε μια βάση ισότητας με όλους τους εμπλεκόμενους, Δημόσιο και ιδιώτες , χωρίς προκαταλήψεις και σε μια βάση διαφάνειας.”

Αρης Τόλιος: Είναι ένα πολύ μεγάλο πεδίο πρωτοβουλιών,που πρέπει να αναληφθούν τα επόμενα χρόνια στο πεδίο των έξυπνων πόλεων, στο τι μας φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις πόλεις.

Γ. Καμίνης: “Οι πόλεις εδώ είναι πολύ μπροστά. Ο,τι καινοτόμο συμβαίνει, συμβαίνει πρωτίστως στις πόλεις. Το έχουμε ζήσει εμείς στην Αθήνα γιατί πολύ νωρίς , λόγω της κρίσης και παρά την κρίση, διασυνδεθήκαμε με μεγάλα διεθνή δίκτυα και μπορούμε και μεταφέρουμε τεχνογνωσία στην Αθήνα. Βέβαια, τίθενται και μεγάλα ζητήματα δημοκρατίας. Τι γίνεται με όλα τα δεδομένα που συσσωρεύουν οι μεγάλες εταιρίες και τα διαχειρίζονται μέσα από αλγορίθμους. Απαιτείται διαφάνεια και δημοκρατικός έλεγχος. Η 4η βιομηχανική επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ευεργεσία, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βάλουμε και κάποιους ελέγχους”

Αρης Τόλιος; Η Αθήνα μετά το βραβείο αυτό μπορεί να είναι και υποψήφια για τη διοργάνωση του Συνεδρίου Καινοτομίας, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με τη Βαρκελώνη να έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα, όπως και η Λισαβόνα όπου συγκεντρώθηκαν 15 εκπρόσωποι εταιριών. Η Αθήνα μπορεί να διεκδικήσει αυτή τη διοργάνωση στο μέλλον;

Γ. Καμίνης: “Μπορεί.Τώρα έχει και το πολιτικό επιχείρημα με το μεγάλο βραβείο Καινοτομίας που πήρε και σας διαβεβαιώ ότι αυτό που γίνεται τώρα , ήρθαν εδώ 2Ο χιλιάδες άνθρωποι, developers, άνθρωποι των Πανεπιστημίων, όλοι έχουν συρρεύσει στη Λισαβόνα .Τούς κόστισε μόνον 6 εκατομμύρια και ήδη η πόλη βγάζει πολλαπλάσια γιατί ο κόσμος ξοδεύει.”

Αρης Τόλιος : Η μάχη της Αθήνας έχει φουντώσει, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη, λίγο νωρίτερα του Παύλου Γερουλάνου και θα ήθελα να μου πείτε πως υποδέχεστε αυτές τις υποψηφιότητες και πως τις βλέπετε.

Γ. Καμίνης: “Κάθε δημοκρατική υποψηφιότητα είναι ευπρόσδεκτη. Αυτό που έχει σημασία για εμένα και θα απευθυνθώ στους υποψηφίους είναι να καταλάβουν το έργο βάθους που έχει γίνει στην Αθήνα, διότι θα αναλάβουν την ευθύνη να το συνεχίσουν. Εμείς, έχουμε φέρει 200 εκατομμύρια ευρωπαικούς πόρους στη πόλη .Η Αθήνα έχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό δάνειο από την Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό, μαζί με ό,τι έχουμε κάνει στον τομέα της καινοτομίας είναι κάτι που πρέπει να το πάμε πάρα πέρα, επιτέλους να υπάρχει μια συνέχεια στην πολιτική του Δήμου. Να μην ανακαλύπτουμε κάτι από την αρχή. Προσωπικά, θα βοηθήσω. Φυσικά, η πόλη έχει τις αδυναμίες της και τις ξέρω…Ενώ η Αθήνα είναι μια μητρόπολη δεν έχει μητροπολιτικές αρμοδιότητες διότι ζούμε στο πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης.Ολοι μαζί να προχωρήσουμε και να την απογειώσουμε γιατί μπορούμε να το κάνουμε.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.:210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα