back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Πρεβελάκης: Ο Μακρόν δεν κατάφερε να δώσει μια νέα δυναμική στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές στην Γαλλία, σύμφωνα με την οποία ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν προηγείται για πρώτη φορά του κόμματος του Μακρόν, ο Γιώργος Πρεβελάκης καθηγητής Πολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Δομίνα Διαμαντοπούλου.

Υπενθυμίζεται, πως στην δημοσκόπηση του Ifop, για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού (RN) στη Γαλλία προηγείται του LREM, του κόμματος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση που διεξήχθη ενόψει των ευρωεκλογών της 19ης Μαΐου 2019.

«Ο Μακρόν ξεκίνησε με ένα διπλό σχέδιο. Το ένα ήταν να αλλάξει την Γαλλία και το άλλο ήταν να αλλάξει την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά την Γαλλία είμαι πιο θετικός. Βεβαίως, πέφτει η δημοτικότητα του Μακρόν. Πάντα στα μέσα της θητείας υπάρχει μια κοιλιά. Αυτό ήταν αναμενόμενο λοιπόν. Αυτή η πτώση σχετίζεται πολύ με την προσωπικότητά του. Αυτό που του καταλογίζουν είναι ένα είδος υπεροψίας, το οποίο θα επιδιώξει να το διορθώσει. Είναι ένα θέμα επικοινωνιακό που θα ρυθμιστεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Μακρόν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την εξουσία και να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση για την πολιτική του παρουσία. Είναι πολύ ισχυρός στη Γαλλία, προχωράει μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Πρεβελάκης.

«Το ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να επανεκλεγεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Αλλά δεν θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι πολύ αρνητικά. Αν αποτύχει, σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική ζωή, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά γιατί η συγκέντρωση της εξουσίας που πραγματοποίησε έχει τρόπον τινά αδυνατίσει την εμφάνιση κάποιας εναλλακτικής λύσης και πράγματι διαφαίνεται ο κίνδυνος μιας λαϊκίστικής εξέλιξης», πρόσθεσε ο κ. Πρεβελάκης.

«Στο ευρωπαϊκό θέμα, οι προσδοκίες του Μακρόν, δεν πραγματοποιήθηκαν. Δεν κατάφερε να δώσει μια νέα δυναμική στην Ευρώπη. Υπερβολική όμως φιλοδοξία καθώς η Γαλλία δεν καθορίζει μόνη της ευρωπαϊκές εξελίξεις. Το ευρωπαϊκό μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από ό,τι συμβαίνει στην Γερμανία παρά στην υπόλοιπη Ευρώπη», είπε και κατέληξε: «Ανησυχώ, δεν έχω πολλή εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ηγετών της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αυτή την εκλογή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα