back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όχι στην έξοδο από την ΕΕ αν γινόταν νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία

Διαβάστε επίσης

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα.

Η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αποκλείσει επανειλημμένα κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το ζήτημα.

Η αποκάλυψη των κυριακάτικων «Τάιμς» έκανε πάντως αίσθηση: το σχέδιο, λέει η εφημερίδα, υπάρχει. Και προβλέπει την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Oι ψηφοφόροι στις περιοχές όπου επικράτησε με διαφορά η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης έχουν αλλάξει γνώμη, κατέδειξε δημοσκόπηση της Survation που διενεργήθηκε για το Channel 4 και μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Το 54% του εκλογικού σώματος θα τασσόταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έναντι 46% που θα εκφραζόταν υπέρ της αποχώρησης.
Η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ κέρδισε τον Ιούνιο του 2016 εξασφαλίζοντας το 51,9% έναντι 48,1%.
Επικαλούμενοι υπουργούς, συμβούλους, βρετανούς αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησαν, οι «Τάιμς» σημειώνουν πως η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ελπίζει με αυτόν τον τρόπο να εξευμενίσει τους Τόρις και να πείσει και τους ευρωσκεπτικιστές με την εξασφάλιση μιας πολιτικής συμφωνίας για μια «μελλοντική οικονομική συνεργασία» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα επιτρέψει στη Βρετανία διατηρήσει ζωντανή την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, όπως αυτή που έχει συνάψει ο Καναδάς.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις είχαν προχωρήσει αρκετά και ότι θα οδηγούσαν σε ένα κείμενο πενήντα ή και περισσότερων σελίδων και όχι μόνο πέντε όπως υπέθεταν πολλοί. Μέρος του, μάλιστα, θα το συνέτασσε ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, ο επικεφαλής των σκληροπυρηνικών ευρωσκεπτικιστών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΕ δέχθηκε ο έλεγχος των προϊόντων να μπορεί να πραγματοποιείται στην «αγορά» από βρετανικές υπηρεσίες, δηλαδή σε εργοστάσια και καταστήματα αντί για τα σύνορα.

Ολα αυτά ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ, σημειώνουν οι «Τάιμς», θέλει εναγωνίως να δει να σημειώνεται πρόοδος αυτήν την εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ώστε να συμφωνηθεί και η πραγματοποίηση μιας ειδικής συνόδου κορυφής εντός του Νοεμβρίου κατά την οποία θα συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Μολονότι πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανήγγειλε τον Σεπτέμβριο ότι ενδέχεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο της 17ης και της 18ης Νοεμβρίου για να εγκριθεί επίσημα και οριστικά η συμφωνία, αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζεται κάτι τέτοιο.
Οι υποστηρικτές του Brexit υπενθυμίζουν ότι ο προκάτοχος της Μέι, ο Ντέιβιντ Κάμερον, είχε ξεκαθαρίσει πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν τελεσίδικο και ότι δεν θα οργανώνονταν άλλα δημοψηφίσματα. Επιμένουν πως η Μέι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία της αποχώρησης.

Όμως εκείνοι που επιχειρηματολογούν ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει την όποια οριστική συμφωνία για το διαζύγιο αντιτείνουν ότι δεν κρινόταν το όραμα της Μέι για το Μπρέξιτ στο δημοψήφισμα του 2016, επομένως οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο όταν γίνουν γνωστοί οι όροι της αποχώρησης.
Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 20.000 ψηφοφόρων μέσω Διαδικτύου από την 20ή Οκτωβρίου ως τη 2α Νοεμβρίου.Ακόμη κι αν η Μέι ξεπεράσει τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και μπορέσει να κλείσει συμφωνία, η έρευνα της Survation κατέδειξε ότι το 33% θα την απέρριπτε, ενώ μόλις το 26% θα την αποδεχόταν.

Αν η Μέι δεν μπορέσει να συνάψει μια συμφωνία, το 36% του δείγματος θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, το 35% ότι πρέπει να μείνει στην ΕΕ, και το 19% πιστεύει πως η διαδικασία πρέπει να καθυστερήσει ώστε να κλειστεί συμφωνία.  Αν από την άλλη η Μέι κλείσει μια συμφωνία, το 43% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν αν την δέχονται ή εάν θέλουν η χώρα να μείνει στην ΕΕ, ενώ το 37% απορρίπτει αυτή την επιλογή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα