back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυστρία: η Βρετανία ενημέρωσε για τη δράση του κατασκόπου

Διαβάστε επίσης

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Kleine Zeitung, επικαλούμενη πηγές των μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με την πρόσφατη υπόθεση κατασκοπίας που προκάλεσε ρωγμές στις σχέσεις μεταξύ της Αυστρίας και της Ρωσίας.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως πηγή προσκείμενη στις μυστικές υπηρεσίας, ενημέρωση τους δημοσιογράφους της ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν εκείνες που πληροφόρησαν τους αυστριακούς συναδέλφους τους για τη δράση του ήδη συνταξιούχου συνταγματάρχη.

Η αυστριακή κοινή γνώμη παραμένει διαπορούσα για την “ήπια πολιτική αντιμετώπιση” του ζητήματος απέναντι στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως συνέλαβε έναν συνταξιούχο συνταγματάρχη των ενόπλων δυνάμεων, με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Ρωσίας. Η δράση του εν λόγω συνταγματάρχη ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, όταν άρχισε να συνεργάζεται με την Σοβιετική Στρατιωτική Κατασκοπίας και συνεχίστηκε μετά το 1991 όταν επήλθε η κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ.

Η πηγή της Kleine Zeitung ισχυρίστηκε πως τα στελέχη της Ρωσικής Στρατιωτικής Κατασκοπίας και εκείνα της ΜΙ6 της Βρετανίας, δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί λόγω διαφόρων περιστατικών, όπως της απόπειρας δολοφονίας του αντισυνταγματάρχη Σκριπάλ που είχε αυτομολήσει στις αρχές του 21ου αιώνα.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η Αυστρία ήταν μεταξύ εκείνων των ευρωπαϊκών κρατών που αρνήθηκαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα για την υπόθεση αυτή.

Η ίδια πηγή απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εμπλοκής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση.

Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας – Αυστρίας είναι βαρύ, ενώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Βρετανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν στη λήψη μίας νέας σειράς κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενη την επιθετική συμπεριφορά των μυστικών της υπηρεσιών στις δυτικές χώρες.

Επιμέλεια: Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα