back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ από Στρασβούργο: «Η αλληλεγγύη είναι η ψυχή της Ευρώπης»

Διαβάστε επίσης

Αποδοχή των διαφορετικών απόψεων και αλληλεγγύη. Σε αυτές τις δύο έννοιες κρύβεται όλη η ουσία της ομιλίας της Άνγκελα Μέρκελ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. “Η αποδοχή των διαφορετικών απόψεων είναι η ψυχή της Ευρώπης”, “Η αλληλεγγύη είναι προς όφελος όλων μας” επανέλαβε πολλές φορές, συμπληρώνοντας ωστόσο: “Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε τεράστιες αλλαγές, άλλαξε η ψυχή της Ευρώπης”, αναφερόμενη στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν την Γηραιά Ήπειρο, την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, την ψηφιακή επανάσταση την κλιματική αλλαγή και φυσικά το Brexit.

Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφαλείας

Η καγκαλέριος έθεσε τρεις προτεραιοτητες. Πρώτα αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. “Πρέπει να πάρουμε την μοίρα μας στα χέρια μας”, δήλωσε, αναφερόμενη σε αυτό τον τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού στρατού. “Όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού έδειξε στον κόσμο ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος στην Ευρώπη. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχει το ΝΑΤΟ, αλλά ο ευρωπαϊκός στρατός θα μπορούσε να λειτουργεί συμπληρωματικά”, εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ, καταχειροκροτούμενη από τους περισσότερους Ευρωβουλευτές και προκαλώντας την αποδοκιμασία κάποιων ευρωσκεπτικιστών. Η καγκελάριος απάντησε στις αποδοκιμασίες χαμογελώντας και λέγοντας: “Χαίρομαι που ενοχλούνται κάποιοι”.

Η οικονομική πολιτική

Δεύτερη προτεταιότητα έθεσε την οικονομική πολιτική. Η καγκελάριος τόνισε η πολιτική ισχύς της ΕΕ είναι άρρικτα συνδεδεμένη με την οικονομική, ενώ δηλωσε ικανοποιημένη με την αποδοτικότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και επεσήμανε τη σημασία ενός κοινού τραπεζικού συστήματος και ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης, ώστε να διασφαλίζονται όλα τα κράτη-μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι πρέπει να επιδειχθεί πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να εγκριθεί ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2017.

Αναφερόμενη στην φορολόγηση της ψηφιακής οικονομιας, δήλωσε: “Η Γερμανία δεν ρωτά εάν, αλλά πώς θα την εφαρμόσουμε. Επιθυμούμε μία ελάχιστη φορολόγηση, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, δεν θα περιμένουμε για πάντα, κάτι πρέπει να κάνουμε”.

Η καγκελάριος υπενθυμισε ότι ιστορικά οι εφευρέσεις και η καινοτομία αποτελούσαν προϊόντα της Ευρώπης, ενώ πλέον πρωτοστατούν σε αυτές η Ασία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. “Καλές είναι οι κινεζικές επενδύσεις στην Κίνα, εγώ θέλω όμως να καινοτομεί η Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά, γι’ αυτό πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της έρευνας.

Προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική: “Πρέπει να ξεπεράσουμε τους εθνικούς μας εγωισμούς”

H γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά μόνο μέσω της συνεργασίας των κρατών-μελών. “Πρέπει να ξεπεράσουμε τους εθνικούς μας εγωισμούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Εγώ προέρχομαι από την Γερμανία και έχω σχετική εμπειρία. Το 2015 αργήσαμε να αντιληφθούμε ότι το προσφυγικό κύμα δεν αφορά μόνο τη Γερμανία αλλά ολόκληρη την Ευρώπη”.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε την σημασία της ενίσχυσης του Frontex, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και της υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της Συμφωνίας με την Τουρκία αλλά και της συνεργασίας της ΕΕ με τα αφρικανικά κράτη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, άποψη που εξέφρασε λίγο νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, λέγοντας ότι θα βρεθεί λύση εντός του τρέχοντος έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στην Βιέννη σύνοδος με την συμετοχή αφρικανικών κρατών υπό τον Ζεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριο της Αυστρίας, χώρας που το τρέχον εξάμηνο έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Ευρώπη είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα έχουμε για ειρήνη, ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές. Ο εθνικισμός και ο εγωισμός δεν πρέπει να έχουν ποτέ ξανά την ευκαιρία να ανθίσουν στην Ευρώπη. Η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη είναι το μέλλον μας. Και γι’ αυτό το μέλλον αξίζει να παλέψει κανείς” κατέληξε η καγκελάριος.

Γιούνκερ: “H ιστορία θα σας δικαιώσει που το 2015 δεν κλείσατε τα σύνορα”

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξήρε την πολιτική των ανοιχτών θυρών της καγκελαρίου, λέγοντας: “H ιστορία θα σας δικαιώσει που το 2015 δεν κλείσατε τα σύνορα”. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για την ανιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ενώ επεσήμανε ότι η συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη δεν είναι ούτε ελεημοσύνη, ούτε χάρη, αλλα συνεργασία μεταξύ ίσων.

Τραγωδία και ιστορικό λάθος χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ, επεσήμανε, εντούτοις, ότι η ΕΕ δεν έχει καμία απολύτως επιθετική διάθεση έναντι του Λονδίνου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα