back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει συγκαλέσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξε με τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, η Μέι υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας ότι ανταποκρίνεται «στην ψήφο των Βρετανών».

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον. Είμαι βεβαία πως αυτό θα μας φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτό που ο βρετανικός λαός ψήφισε στο δημοψήφισμα», δήλωσε η Μέι λίγο πριν από την κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα υπάρξει.

«Δεν θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα, δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού. Θα εκπληρώσουμε το Brexit. Η Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις των Εργατικών.

Έπειτα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων, η Βρετανία και οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μία «τεχνική συμφωνία αποχώρησης», η οποία επικυρώνει το διαζύγιο που θα λάβουν οριστικά οι δύο πλευρές στις 29 Μαρτίου του 2019. Τα υπόλοιπα μένει να ολοκληρωθούν στο Λονδίνο.

Τα κορυφαία στελέχη της Μέι θα κληθούν να αποδείξουν εάν μπορούν να στηρίξουν προσωπικά τη συμφωνία την οποία κατάφερε να εξασφαλίσει η Βρετανίδα πρωθυπουρός με τις Βρυξέλλες.

Η εκδοχή του Brexit, όπως περιγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας, διατηρεί τη χώρα στην τροχιά της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια και αναβάλλει το κρίσιμο ζήτημα των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.

Ενδεχομένως να επικυρωθεί στις Βρυξέλλες στις 25 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση από τη διχασμένη συντηρητική κυβέρνηση της Μέι και στη συνέχεια από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Για το λόγο αυτό, αρκετοί υπουργοί κλήθηκαν χθες στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Μέι . Είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν βασικά έγγραφα, αλλά όχι να τα πάρουν μαζί τους φεύγοντας. Ακόμη περισσότερες κατ’ιδίαν συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σήμερα, πριν από το υπουργικό συμβούλιο.

Τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας άρχισαν να διαρρέουν χθες το απόγευμα. Επί της ουσίας, η Βρετανία συμφώνησε στη συγκρότηση μίας ανεξάρτησης επιτροπής διαιτησίας, η οποία θα αποτελείται από ίσο αριθμό Βρετανών και Ευρωπαίων εκπροσώπων, καθώς και ένα ανεξάρτητο στοιχείο, και θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για το λεγόμενο προσωρινό τελωνειακό καθεστώς.

Μία επαναξιολόγηση θα υπάρξει επίσης τον Ιούλιο του 2019, ανέφεραν πηγές των Βρυξελλλών στην βρετανική Τhe Guardian, έξι μήνες πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Στην επαναξιολόγηση αυτή, θα κριθεί εάν η Βρετανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ή θα πρέπει να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος, ενδεχομένως για έναν χρόνο, δηλαδή έως το 2021.

Οι πρώτοι που αντέδρασαν – όπως αναμενόταν άλλωστε – ήταν οι σκληροπυρηνικοί του Brexit, οι οποίοι διεμήνυσαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι ακόμη και αν η συμφωνία πάρει το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, θα την καταψηφίσουν εκείνοι στη Βουλή. Αυτό είναι το σενάριο το οποίο γνωρίζουν και φοβούνται περισσότερο ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς.

Κορυφαίοι υπουργοί της Μέι προβληματίζονται όχι μόνο γιατί καλούνται να στηρίξουν μία συμφωνία που θεωρούν περισσότερο συμβιβασμό όσο γιατί θεωρούν ανόητο να στηρίξουν μία συμφωνία που δεν θα περάσει στη Βουλή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα