back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση σύμφωνα με το άρθρο 119 του Κανονισμού, για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί ρυθμίσεις που κοστίζουν ακόμη και σε ψήφους και εστιάζεται στην ισότητα και τη δημοκρατία» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας ζήτησε από την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση για προεκλογικές σκοπιμότητες και να μην κάψει την ουσιαστική αναθεώρηση που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Αργότερα το μεσημέρι, αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ σήμερα θα ληφθεί η απόφαση για την προθεσμία κατά την οποία η Αναθεωρητική Επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της, με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία να είναι το τέλος Φεβρουαρίου ως ο χρόνος οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία για τα άρθρα που θα προταθούν για αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.

Περισσότερο χρόνο για την συζήτηση της αναθεώρησης ζήτησε ο εισηγητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας το μείζον θέμα οικονομικής ελευθερίας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε ότι το σύστημα δεν μπορεί να εξυγιανθεί με μια αναθεώρηση και πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική τους κόντρα στα συμφέροντα του λαού.

Ε. Βενιζέλος: «Να μην περάσει καμία διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους»

Να μην περάσει καμία διάταξη προς αναθεώρηση με πλειοψηφία που υπερβαίνει τις 179 ψήφους, έτσι ώστε στην επόμενη Βουλή να διασφαλιστεί και να επιτευχθεί η πραγματική συναίνεση ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Εκτίμησε δε ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας με πόλωση και όξυνση, οι πιθανότητες να γίνουν λάθη στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να γίνουν βελτιώσεις, λόγω της συγκυρίας που θα βαίνει επιδεινουμενη.

«Το Σύνταγμα δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό, είναι ένα Σύνταγμα εθνικό ευρύχωρο που είναι έτοιμο να ρυθμίσει όλες τις δημοκρατικές επιλογές του λαού, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι η συναίνεση σε αυτή την διαδικασία δεν είναι εθελοντική είναι επιβεβλημένη συνταγματικά.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα