back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διχασμένα τα πολιτικά κόμματα απέναντι στα κίτρινα γιλέκα

Διαβάστε επίσης

Ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία τίθεται ξεκάθαρα ενάντια στις κινητοποιήσεις, ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος δείχνει μουδιασμένος απέναντι στο “γνήσιο και αυθόρμητο κίνημα πολιτών”, όπως χαρακτηρίζεται. Φυσικά, υπάρχουν πάντα και αυτοί που επιδιώκουν να “καπελώσουν” τις διαμαρτυρίες και να κερδίσουν πολιτικά οφέλη.

Διεκδικεί το κίνημα η Λε Πεν

Στηρίζει αλλά από μακριά, η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικού Μετώπου) Μαρίν Λε Πεν που έχει δεσμευτεί ότι δεν θα λάβει η ίδια μέρος στις διαδηλώσεις. “Η θέση ενός αρχηγού κόμματος δεν είναι στις διαδηλώσεις”, είπε δικαιολογώντας την απουσία της, αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να “υιοθετήσει” τις ίδιες αυτές διαδηλώσεις. Με συνέντευξή της, πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα “Le Parisien”, δήλωσε περήφανα ότι οι δικοί της ψηφοφόροι πρωτοστατούν στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάψει να φοβάται τους Γάλλους που εκφράζουν τον θυμό τους με ειρηνικό τρόπο.

https://twitter.com/MLP_officiel/status/1062721860251672577

Στηρίζουν οι σοσιαλιστές

Την προηγούμενη εβδομάδα, το γραφείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενέκρινε ένα κείμενο που δηλώνει ξεκάθαρα στήριξη στα “κίτρινα γιλέκα”. Στο κείμενο μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι εάν το κίνημα λάβει γενικευμένες διαστάσεις “αυτό δεν θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμπολίτες μας αντιτίθενται στις ρυθμίσεις για την ενέργεια, αλλά επειδή αυτές οι αυξήσεις, έρχονται να προστεθούν σε μία άδικη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης”.

Διακριτική στήριξη από τους Οικολόγους

Χωρίς να δηλώνουν ανοιχτά ότι στηρίζουν το κίνημα, οι Γάλλοι οικολόγοι παραδέχονται ότι “κατανοούν τον θυμό” των πολιτών. Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Μπενουά Αμόν, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος στις διαδηλώσεις ενώ στα μέλη του κόμματός του, άφησε την επιλογή να επιλέξουν οι ίδιοι την στάση τους. “Είναι μία κινητοποίηση με μη-κομματική πρωτοβουλία (…) εμείς δεν θα πάμε να υποκλέψουμε εκλογικά οφέλη από τους Γάλλους πολίτες”, σημείωσε ο Αμόν.

Καλή επιτυχία εύχεται ο Μελανσόν

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν, δεν έχει ακόμα διευκρινίσει αν θα κατέβει και ο ίδιος στους δρόμους, φορώντας κίτρινο γιλέκο και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις. Ευχήθηκε όμως να έχει “μεγάλη επιτυχία” το κίνημα της 17ης Νοεμβρίου κάνοντας λόγο για “δίκαιο θυμό” και “θυμό που έχει πολύ νόημα” ενώ επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ των διαδηλώσεων με δηλώσεις και αναρτήσεις του. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να “καπελωθεί” το κίνημα από την ακροδεξιά, ο Μελανσόν φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι “υπάρχουν πολύ εξοργισμένοι που δεν είναι φασίστες”.

Παρόντες μόνο ως πολίτες οι Ρεπουμπλικανοί

Ούτε οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα συμμετάσχουν επίσημα στις κινητοποιήσεων όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρόεδρός τους Λοράν Βοκιέ. “Φυσικά στηρίζουμε τα κινήματα των πολιτών”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Φαμπιάν Ντι Φιλιππό. Βέβαια αρκετοί βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, έχουν πει ότι θα δώσουν το παρόν αύριο, αλλά πάντα “ως πολίτες” και όχι ως πολιτικοί. Με κάθε ευκαιρία όμως, η ηγεσία του κόμματος αντιτίθεται σε ένα ενδεχόμενο γενικό μπλοκάρισμα της χώρας που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία.

Ισχυρές αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καταγγείλει λίγες μέρες πριν, μιλώντας στο δίκτυο Europe 1 ότι “πίσω από τα κίτρινα γιλέκα βρίσκουμε λίγο από όλα και ότι να ‘ναι”. Προσπάθησε παράλληλα να δικαιολογήσει την αύξηση της τιμής του ντίζελ, εξηγώντας ότι αυτή συνδέεται με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Ο υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν, Κριστόφ Καστανέ υποσχέθηκε σε δηλώσεις του ότι θα υπάρξει παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και μάλιστα έντονη, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η απειλή των “κίτρινων γιλέκων” για γενικευμένο μπλοκάρισμα των δρόμων.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα