back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γκίκας Χαρδούβελης στον Αθήνα 9.84: Η «ΤτΕ προτείνει να αφαιρεθεί ένα κομμάτι από τα κακά δάνεια των τραπεζών»

Διαβάστε επίσης

«Η κάθε τράπεζα έφτιαξε δική της διεύθυνση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 2011-2012. Τότε πάρθηκε η απόφαση σε κεντρικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας να μην φτιαχτεί η Bad Bank που θα απορροφούσε όλα τα κακά δάνεια, αλλά η κάθε τράπεζα να αναλάβει το έργο από μόνη της.

 

Ο λόγος που δεν έγινε ήταν ότι οι δανειστές δεν ήθελαν να δώσουν παραπάνω χρήματα. Πάρθηκε μία απόφαση που δεν ήταν απόφαση μόνο της ελληνικής πλευράς. Πιθανόν οι δανειστές να ήταν ανασφαλής και να μη μας πίστευαν».  Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στον Αθήνα 9.84 και στην εκππμπή «Αγορά Αξιών» ο  Γκίκας Χαρδούβελης (Πρώην υπουργός Οικονομικών – Καθηγητής χρηματοοικομικής και τραπεζικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά).

Ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε επίσης ότι «ήταν μία απόφαση που δεν ήταν καθαρά στα ελληνικά χέρια. Ήταν μία κοινή απόφαση κυρίως των δανειστών και μάλλον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτός ήταν ο κύριος παίκτης. Όσο για το σήμερα, αυτό που πρότεινε η Τράπεζα της Ελλάδας είναι αντί για Bad Bank είναι να αφαιρεθεί ένα κομμάτι από τα κακά δάνεια των τραπεζών ώστε να έχουν ένα καινούργιο ξεκίνημα και να μην είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο 47% των δανείων που είναι τώρα. Να πέσουν στο 30% στο 25% για να μπορούν να βλέπουν το μέλλον και να μπορούν να δανείσουν πιο εύκολα στην οικονομία. Το χρειάζεται αυτό. Να δοθεί μία επιτάχυνση στο ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το σχέδιο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, αλλά φαντάζομαι θα το εγκρίνει».

Τέλος σε ερώτηση για την αντίδραση της Morgan Stanley, η οποία αμφισβητεί τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν το συγκεκριμένο όχημα τo SPV, ο πρώη υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η  Morgan Stanley εκφράζει τις αμφιβολίες κάποιων επενδυτών, οι δικοί μας τραπεζίτες εκφράσουν την αισιοδοξία τους. Μάλλον κάπου στη μέση είναι η αλήθεια. Ελπίζουμε πιο κοντά στους δικούς μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα