back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η δύσκολη μάχη της Μέι για την πολιτική επιβίωση της και για τη συμφωνία Λονδίνου – ΕΕ για Brexit

Διαβάστε επίσης

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται η βρετανή πρωθυπουργός Τεριζα Μει, η οποία δίνει μια εξαιρετικά δύσκολη και αμφίρροπη μάχη για την πολιτική επιβίωση της και την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ γαι το Brexit, μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων.

Δεν εχει ακόμη επισήμως ανακοινωθεί αλλά θεωρείται δεδομένο ότι συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 48 επιστολές κυβερνητικών βουλευτών για την εκκίνηση της διαδικασίας μομφής κατά της κ. Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος . Οι 48 επιστολές μομφής έχουν ήδη αποσταλεί προς τον πρόεδρο της κομματικής Επιτροπής 1922 τον Γκράχαμ Μπρέιντι.

Σύμφωνα μάλιστα με το Sky News, όλα τα κυβερνητικά στελέχη ενημερώθηκαν να ακυρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους και να επιστρέψουν στο Λονδίνο, καθώς η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών είναι πολύ πιθανόν να διεξαχθεί ακόμη και την ερχόμενη Τρίτη

Βεβαίως για να πετύχει ένα τέτοιου είδους εσωκομματικό πραξικόπημα θα πρέπει κατά της Τερίζα Μέι να ψηφίσει η απλή πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών που αριθμεί 316 μέλη άρα απαιτούνται 159 ψήφοι βουλευτών για την “εκθρόνιση” της .

Εάν η κ. Μέι εκδιωχθεί από την ηγεσία του κόμματος θα πρέπει αυτομάτως να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία όμως οι πιθανότητες είναι υπέρ της πρωθυπουργού μιας και θα αποτελέσει έκπληξη το να μην κατορθώσει να λάβει την υποστήριξη του 50 % συν 1 των βουλευτών του κόμματος της προκειμένου να διασωθεί η ίδια, η κυβέρνησή της αλλά και η συμφωνία για το Brexit. Αξίζει να προσθέσουμε ότι αρκεί η κ. Μει να διασωθεί στο κόμμα τώρα . Εάν αυτό συμβεί για τουλάχιστον έναν χρόνο ουδείς δύναται να απειλήσει την ηγεσία της στο κόμμα

Όμως, η διάσωση της Τερίζα από την εσωκομματική μομφή δεν σημαίνει ότι δεν μπορει να αντιμετωπίσει στην συνεχεια την μομφή στη Βουλή των Κοινοτήτων εκεί όπου όπως φαινεται έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία κατά της συμφωνίας για το Brexit.

Οι ισορροπίες στην Βουλή των Κοινοτήτων είναι ακόμη πιό δύσκολες καθώς από χθες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στήριζε έως σήμερα με τους 10 βουλευτές του την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών, ζητά την εκθρόνιση της Μέι από την πρωθυπουργία προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την κυβερνηση των Συντηρητικών, ενώ από την άλλη δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, μαζί με πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών.

Αθήνα 9,84 Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα