back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Στα σενάρια της «επόμενης μέρας» για τη Βρετανία μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην πολιτική σκηνη της χώρας είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία

Οι καταιγιστικές εξελίξεις χθες στο Γουεστμίνστερ είναι το βασικό θέμα σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες.

Για την Daily Express ήταν μια μέρα εξαιρετικά δραματική…

“Ένα σόου τρόμου” ο σχετικός τίτλος των Times.
Ο τίτλος του Guardian συνοψίζει τις χθεσινές εξελίξεις: “Παραιτήσεις, ένα πραξικόπημα και μια μέρα εχθρική. Αλλά η Μέι συνεχίζει να μάχεται”.

“Μπορώ τελικά να βγω αλώβητη; Ναι μπορώ” ο τίτλος της Daily Telegraph η οποία όμως θεωρεί ότι η πρωθυπουργική θητεία της Μέι κρέμεται από μια κλωστή καθώς αυξάνονται ολοένα οι φωνές εντός του κόμματός της να παραιτηθεί. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες για δεύτερη μέρα σειράς παραιτήσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο… την Μέι.

Ο Guardian συμφωνεί και αναφέρει ότι το μέλλον αρκετών υπουργών παραμένει υπό αμφισβητησημ περιλαμβανομένων των υπουργών Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ και Μεταφορών, Κρις Γκρέιλινγκ.

Σύμφωνα με τους Times, η κα Μέι δεν έπεισε τελικά την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Πένι Μορντό και την επικεφαλής της ΚΟ στην Βουλή των Κοινοτήτων Άντρεα Λιντσομ να παραμείνουν προς το παρόν στις θέσεις τους. Αναφέρει ότι η πρώτη πιέζει την πρωθυπουργό να “παγώσει” τη συλλογική ευθύνη του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ενώ οι σύμμαχοι της δεύτερης ξεκαθάρισαν ότι θα παρέμενε μόνο αν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει κατεύθυνση η Μέι.

“Μηπως έχασαν το σχέδιο ανατροπής;” αναρωτιέται η Daily Mail’s μια ερώτηση που αφορά τους σκληροπυρηνικούς θιασώτες του Brexit που επιχειρουν αυτή την ώρα να υπονομεύσουν το κόμμα, το Brexit αλλά κυρίως το μέλλον της χώρας.

“Πισώπλατη μαχαριά” είναι ο τίτλος της Mirror.

Σύμφωνα με το BBC η Μέι θα συνεχίσει να προσπαθεί να “πείσει” για το προσχέδιο συμφωνίας της και σημερα παρά το γεγονος ότι ένας ακόμα υπουργός της ο Μάικλ Γκόουβ εμφανιζεται έτοιμος να παραιτηθεί. Η πολιτική συντάκτρια του δικτύου, Λόρα Κίνσμπεργκ αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται πως ο κ. Γκόουβ απέρριψε την πρόταση της πρωθυπουργού να αναλάβει εκεινος το χαρτοφυλάκιο του Brexit επειδή η Μέι δεν θα τον αφήσει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία. Ο Ντόμινικ Ράαμπ παραιτηθηκε από τη θέση αυτή λογω των “μοιραίων λαθών και παραλείψεων” της συμφωνίας. Η κα Μέι επιμένει ότι η συμφωνία “ανταποκρίνεται σε ό,τι ψήφισε ο λαός”. Αλλά έλαβε ήδη προειδοποιήσεις από στελέχη του κόμματος ότι η συμφωνία είναι ήδη “νεκρή” και πως δεν θα λάβει τη στήριξη που επιθυμεί. Η πρωθυπουργός θα μιλήσει για το σχέδιό της στο ραδιόφωνο του LBC.

Κόκκινος κώδικας” σχολιάζει το Politico: Ενώ ευρωπαίοι και βρετανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν χθες αναλυτικά τους δημοσιογράφους για τις τεχνικές πτυχές του προσχεδίου της συνθήκης αποχώρησης της Βρετανίας – ελπίζοντας να δοθεί έμφση στους κομψούς… συμβιβασμούς που πέτυχαν στα θέματα της διακυβέρνησης και της τελωνειακής ένωσης – το Λονδίνο χθες ταρακουνήθηκε απο πολιτικό σεισμό. Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά και κυρίως η παραίτηση του υπουργού του Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ που υποτίθεται ότι ήταν ο διαπραγματευτής της Μέι. Οι παραιτήσεις υπουργών ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες ως αντίδραση στη συμφωνία αλλά καμία τόσο εξευτελιστική όσο η αποχώρηση του Ράαμπ που στην επιστολή παραίτησής του κατηγόρησε την Μέι ότι θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συντάγματος παραβιάζοντας την εμπιστοσυνη του λαού. “Δεν μπορώ να συμβιβάσω τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας με τις υποσχέσεις που δώσαμε στη χώρα” τόνισε ο Ράαμπ. Είναι άλλο πράγμα να παραιτείται η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή υπουργός Βορείου Ιρλανδίας και άλλο ο υπουργός που διαπραγματεύτηκε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η παραίτηση του Ράαμπ όχι μόνο ενίσχυσε τις επιφυλάξεις των Βρετανών για το σχέδιο της Μέι αλλά την εμφάνισε ως επικεφαλής μιας συμμορίας, που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά όπλα! Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο προηγούμενος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις παραιτήθηκε πριν από λίγο καιρό. Ένα από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν είναι και το εξής: Με δεδομένο ότι είχε πλήρη επίγνωση του σχεδίου της Μέι (από πρώτο χέρι) γιατί ο Ράαμπ παραιτήθηκε μια μέρα μετά τη δημοσίευσή του από την ίδια, αν όχι για να την πλήξει πολιτικά;

Στα σενάρια της “επόμενης μέρας” αναφέρεται η DW. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μει πάλεψε να “σώσει” το προσχέδιο της συμφωνίας. Μετά από σειρά παραιτήσεων υπουργών της τώρα θα πρέπει να παλέψει για να κρατηθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ. Τι μπορεί να συμβεί; Χρειάζεται το 15% της κοινοβουλευτικης ομάδας των Συντηρητικών να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της “επιτροπής 1922” (πρόκειται για την κοινοβουλευτική ομάδα των απλών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος) απαιτώντας ψήφο εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργό. Το κόμμα έχει σήμερα 351 βουλευτές, επομένως χρειάζονται επιστολές από 48 εξ αυτών. Έχει γινει κάτι έως τώρα; Ο επικεφαλής των ευρωσκεπικιστών, Τζέικομπ Ρις Μογκ κατέθεσε τη δική του επιστολή την Πέμπτη. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολιτικοί να παραμείνουν δεσμευμένοι στις υποσχέσεις τους ή να μην προχωρουν σε αυτές εξαρχής. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν ισχύει σήμερα” έγραψε. Παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν χρειάζεται να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, τουλάχιστον 14 βουλευτές έχουν πει δημοσίως ότι θα στείλουν επιστολή. Άλλοι μπορούν να το έχουν ήδη κάνει. Μόνο ο πρόεδρος της επιτροπής ενδεχομένως να ξέρει τον ακριβή αριθμό. Από τη στιγμή που συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των επιστολών, ο πρόεδρος της επιτροπής θα ανακοινώσει τη διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργό. Όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν είτε υπερ, είτε κατά. Η Μέι θα χρειαστεί την απλή πλειοψηφία 158 βουλευτών για να κερδίσει. Αν κερδίσει παραμένει στη θέση της και κερδίζει “ασυλία” για ενα χρόνο. Αν χάσει, θα πρέπει να παραιτηθεί και δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος. Ο διάδοχός της θα γίνει και πρωθυπουργός, ενώ δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές.

Στη Γερμανία

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι αισθάνονται ότι η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να συνεχίσει να παραμείνει καγκελάριος μετά την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος, στο συνέδριο του CDU τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD. H δημοσκόπηση δείχνει ότι μια ευρεία πλειοψηφία ψηφοφόρων θέλουν την Μέρκελ να ολοκληρώσει τη θητεία της, που λήγει το 2021. Πάνω από τα 3/4 των δικών της ψηφοφόρων αισθάνονται ότι θα πρέπει να συνεχίσει. Πάνω από μισοί υποστηρικτές των Πρασίνων, τον Σοσιαλιστών, της Αριστεράς επίσης συμφωνούν. Μόνο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ακροδεξιού AfD θεωρούν ότι η Μέρκελ θα πρέπει να παραιτηθεί. Οι ψηφοφόροι βέβαια δεν είναι τόσο γενναιόδωροι με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που παραιτήθηκε από επικεφαλής τους CSU. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις θέλουν την παραίτηση του Ζεεχόφερ από το υπουργείο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η εκλεκτή της Μέρκελ… για την προεδρία του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας μάλιστα το 46% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του κόμματος. Την ακολουθεί ο Φρίντριχ Μέρτς με 31% και ο Γενς Σπαν με 12%.

Για Ουγγαρία – Γκρούεφσκι

“Η παράλογη υπόθεση ασύλου της Ουγγαρίας” σχολιάζει το Politico. Πως ο Νίκολα Γκρούεφσκι, που υποτίθεται θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για υπόθεση διαφθοράς, κατόρθωσε να περάσει τα σύνορα και να φθάσει στην Ουγγαρία, μια χώρα που είναι αλλεργική σε κάθε είδους άσυλο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει διαβατήριο, που να ισχύει;

Το Balkan Insight αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το κόμμα του οποίου που είναι βέβαια στην ίδια ευρωομάδα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ταξίδεψε ως εκεί περνώντας μέσω Αλβανίας και Μαυροβουνίου ως συνεπιβάτης. Αλλά περιμένετε, έχει και καλύτερο: το αυτοκίνητο ανήκε στην ουγγρική πρεσβεία στην Αλβανία. Οι αλβανικές αρχές λένε ότι δεν είχε ακόμα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης όταν πέρασε τα σύνορα. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Γκρουεφσκι θα πρέπει να δικαστεί στη χώρα του. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι “πιστεύοτμε ότι είναι πρέπον για τη νομική διαδικασία να προχωρήσει και για τον κ. Γκρουεφσκι να σταθεί υπόλογος στη δικαιοσύνη της χώρας του”.

Για Ερντογάν – ΗΠΑ

“Το τέλος του παιχνιδιού για τον Ερντογάν“… Οι ΗΠΑ χθες επέβαλαν κυρώσεις σε 17 εξέχουσες προσωπικότητες και κυβερνητικά στελέχη της Σαουδικής Αραβίας – αλλά οχι εναντίον του πριγκιπα διαδόχου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν – για τη δολοφονία του δημοσιογραφου, Τζαμάλ Κασόγκι, εντός του προξενείου της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και τεμαχιστηκε στο προξενείο. Σύμφωνα με το αμερικανικό NBC η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει νομικούς τρόπους να εκδώσει τον τούρκο κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέ, τον “εχθρό” του Ταγίπ Ερντογάν που ζει στην εξορία των ΗΠΑ με σκοπο η Τουρκία να χαλαρώσει την πίεση τον Σαουδαράβων.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα