back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη μείωση του εφάπαξ βοηθήματος των υπαλλήλων της ΕΤΕ

Διαβάστε επίσης

Συνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μείωση του εφάπαξ βοηθήματος σε όσους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) συνταξιοδοτούνται.

Οι ανώτατοι δικαστές στάθμισαν το γεγονός ότι η μείωση αυτή έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και κατέληξαν στην κρίση ότι δεν παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα, ούτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ).

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή που είχαν καταθέσει 6 πρώην υπάλληλοι της ΕΤΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του 2013 με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ταμείου Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΕΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το 2011 όσο και το 2013 με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, ανεστάλη η χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος, αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και επιμηκύνθηκε ο χρόνος καταβολής του από 24 σε 36 μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2429/2018 απόφασή του απέρριψε την αίτηση των συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων της ΕΤΕ, κρίνοντας ότι η μείωση του εφάπαξ έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην αδυναμία του εν λόγω Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την ΕΣΔΑ.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα