back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η λέξη της χρονιάς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Το ελληνικό λήμμα “τοξικός”

Διαβάστε επίσης

Μια ελληνική λέξη ανέδειξε το Λεξικό της Οξφόρδης ως λέξη της χρονιάς για το 2018.  To Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το περίφημο Λεξικό του επέλεξαν ως το ελληνικό λήμμα «τοξικός».

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επέλεξε το λήμμα «τοξικός» ως λέξη της χρονιάς με ποικίλες αναφορές και ερμηνείες:  ως ουσία, αέριο, ως “τοξικό περιβάλλον”, “τοξικές σχέσεις”, “τοξικά απόβλητα” κλπ

Η λέξη προτιμήθηκε μεταξύ άλλων, καθώς κρίθηκε ότι αντικατοπτρίζει «το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες» που καταγράφονται σε ένας συγκεκριμένο έτος, αλλά και να τονίσει ότι τα αγγλικά αλλάζουν διαρκώς.

Σε βίντεο που ανέβασε το πανεπιστήμιο, γίνεται αναφορά στην προέλευση της λέξης, που παρουσιάζεται με ένα δηλητηριασμένο βέλος που ξεκινά από την αρχαιότητα και καταλήγει σε ένα δηλητήριο.

Άλλωστε, η λέξη «τοξικός» χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές την τελευταία χρονιά, αρχής γενομένης από τη χημική ουσία στην επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ, όσο και στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον αέρα, τα φύκια και τα απόβλητα.

Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του το Λεξικό της Οξφόρδης η έννοια τοξικό σημαίνει το δηλητηριώδες και εμφανίστηκε πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα στα μέσα του 17 ου αιώνα από την λατινική λέξη toxicus.

Η ιστορία της λέξης, όμως δεν ξεκινά από εκεί – σημειώνει το Πανεπιστήμιο. Η μεσαιωνική λατινική λέξη έχει προέλευση από από το Ελληνικό toxikon pharmakon  (το δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στα βέλη) και αναφέρεται στην σύνδεσή του με την λέξη toxon (τόξον)

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα