Πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ ή 6,9 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2019 το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατήρτισε η κυβέρνηση και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για το 2018 προβλέπεται πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,98% του ΑΕΠ, ήτοι θα ανέλθει στα 7,38 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, το υπερπλεόνασμα ή ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος για φέτος θα διαμορφωθεί στα 885 εκατ. ευρώ.
Για το 2019 εκτιμάται στα 199 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αισθητά μικρότερο, καθώς ο προϋπολογισμός θα χρηματοδοτήσει εμπροσθοβαρώς θετικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ, με μειωμένες ωστόσο κατά 550 εκ. ευρώ τις δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι οποίες ανέρχονται στο 1δισ. ευρώ.
Αυξημένα τα καθαρά έσοδα
Αξίζει να σημειωθεί πως τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 είναι αυξημένα σε σχέση με τον εφετινό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, εκτιμώνται στα 53,8 δισ. ευρώ, έναντι 53,6 δισ. ευρώ εφέτος. Αυξημένα αναμένονται τα έσοδα από το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν σε στα 17,2 δισ. ευρώ, έναντι 17,04 δισ. ευρώ εφέτος, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται στα 11,1 δισ. ευρώ, από 10,9 δισ. ευρώ εφέτος.
Μειωμένες κατά 293 εκατ. ευρώ αναμένονται οι εισπράξεις από το φόρο περιουσίας, λόγο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Συγκεκριμένα, αναμένονται στα 2,77 δισ. ευρώ, από 3,06 δισ. ευρώ εφέτος.
Μειωμένες κατά 285 εκατ. ευρώ θα είναι και οι επιστροφές φόρων, οι οποίες αναμένονται στα 4,8 δισ. ευρώ, από 5,1 δισ. ευρώ εφέτος.
Μειωμένες οι δαπάνες και οι παροχές
Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 είναι μειωμένες κατά 1,3 δισ. ευρώ σχέση με τον εφετινό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, εκτιμώνται στα 56,9 δισ. ευρώ, έναντι 58,2 δισ. ευρώ εφέτος.
Στο σκέλος των δαπανών το μεγάλο μαχαίρι μπήκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο μειώθηκε κατά 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 και το Μεσοπρόθεσμο, σε μια προσπάθεια να βγουν τα νούμερα που ήθελε η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, οι πιστώσεις του ΠΔΕ αναμένονται στα 6,77 δισ. ευρώ, από 7,3 δισ. ευρώ που ήταν η αρχή πρόβλεψη. Άφορτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα 6,6 δισ. ευρώ.
Μειωμένες κατά 523 εκατ. ευρώ θα είναι το 2019 οι παροχές του Δημοσίου σε εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, θα ανέλθουν στα 12,9 δισ. ευρώ, από 13,5 δισ. ευρώ εφέτος.
Μειωμένοι θα είναι πάντως οι τόκοι που θα πληρώσει το 2019 ο προϋπολογισμός έναντι εφέτος. Θα διαμορφωθούν στα 6,3 δισ. ευρώ, από 6,4 δισ. ευρώ το 2018.
Σε σχέση με τα μακροοικονομικά δεδομένα το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για εφέτος και 2,5% για το 2019.
Το στικάκι στον Πρόεδρο της Βουλής
Το στικάκι με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 παρέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης στον Πρόεδρο της Βουλής κατά διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν εκφράζοντας ενστάσεις για τον χαρακτηρισμό του ως μεταμνημονιακό.
«Ως προϋπολογισμό που θα νοηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την ουσιαστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» τον χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έκανε λόγο για το πρώτο κρίσιμο βήμα που θα αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής υπέρ της κοινωνίας.
Όπως είπε, πέρα από την ακύρωση του μέτρου της περικοπής προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, είναι ο πρώτος από το 2008 προϋπολογισμός με καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 910 εκ ευρώ κα περιλαμβάνει μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω από 24 ετών, 400 εκ ευρώ για επίδομα στέγασης, και σειρά αλλά μέτρα υπέρ της κοινωνίας.
Για τα προνομοθετημένα μέτρα είπε ότι έγιναν από λανθασμένη εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η οικονομία δεν θα έπιανε το στόχο, ωστόσο επειδή η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει τα μέτρα.
Την ίδια ώρα, ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς το ενδεχόμενο να καταργηθεί το προνομοθετημένο μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου. Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ Παππάς, επαναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη κυβερνητική στόχευση , απευθυνόμενος στη ΝΔ, της συνέστησε να προσέξει να μην έχει στο πρόγραμμα της την αύξηση του αφορολόγητου, γιατί θα την πατήσει το 2020, όπως την πάτησε με τις συντάξεις.
Ως το «κύκνειο άσμα» ενός τετραετούς κύκλου αυταπάτης, ανευθυνότητας, τυχοδιωκτισμού και ιδεοληψίας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό για το 2019 ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού της Βουλής. «Η προσαρμογή σας στην πραγματικότητα κόστισε πανάκριβα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας λίγα λεπτά μετά την εθιμοτυπική τελετή παράδοσής του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Ας κρατάμε μικρό καλάθι, είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ενώ ο από τη ΔΗΣΥ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μιλά με ειλικρίνεια διότι οι δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια συνιστούν ένα βαρύ δημοσιονομικό προγραμμα. Μύθο χαρακτήρισε την μεταμνημονιακή εποχή ο Θανάσης Παφίλης λέγοντας ότι είναι ειρωνία να μιλάμε για κάτι τέτοιο αφού ισχύουν ακόμη 700 μνημονιακοί νόμοι.
Σημειώνεται ότι, η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου για 4 συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών και θα ολοκληρωθεί μέσα σε 5 συνεχείς συνεδριάσεις ως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου με την διεξαγωγή ονοματικής ψηφοφορίας.
Χριστιάννα Κούσιου – Στέλλα Παπαμιχαήλ