back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Brexit: Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση την Κυριακή στις Βρυξέλλες

Διαβάστε επίσης

Τις τελευταίες λεπτομέρειες στο κείμενο των 26 σελίδων της Πολιτικής Διακήρυξης, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τις απαιτήσεις -της τελευταίας στιγμής- της Ισπανίας επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες οι σύμβουλοι των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και της Βρετανίας, λίγο πριν από την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο της Κυριακής για το Brexit.

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι “είναι μία καλή συμφωνία για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Πολλοί Βρετανοί βουλευτές ωστόσο ασκούν δριμεία κριτική για το συγκεκριμένο κείμενο επιμένοντας ότι είναι πολύ ασαφές, γράφει σήμερα σε ανάλυσή του το βρετανικό δίκτυο BBC.

Δεδομένης της γενικής δυσαρέσκειας, που έχουν προκαλέσει εντός βρετανικών συνόρων τα σχέδια συμφωνίας για το Brexit, η Ε.Ε. εξακολουθεί να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, ακόμη και της άτακτης εξόδου της Βρετανίας.

Η Ισπανία για το Γιβραλτάρ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει επανειλλημένως τις τελευταίες ημέρες εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο έχουν καταλήξει η βρετανική κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες και το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί την Κυριακή.

Η ισπανική κυβέρνηση ζητεί μετ’ επιτάσεως από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο τη διασφάλιση ορισμένων εγγυήσεων, ως προς τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Γιβραλτάρ και Μαδρίτης. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με βέτο στη συμφωνία.

Κανένα κράτος-μέλος δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο μονομερώς. Σε κάθε περίπτωση, στόχος των Βρυξελλών είναι να υπάρξει μία συμφωνία με την καθολική έγκριση της Ε.Ε.

H βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε την περασμένη Τετάρτη μία επίσκεψη – αστραπή στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι, θα επιστρέψει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, παραμονή της συνόδου κορυφής, για την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας του διαζυγίου.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εύτακτο τρόπο, αλλά το Βερολίνο έχει επίσης κάνει προετοιμασίες για το ενδεχόμενο το διαζύγιο να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί καμία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην «Passauer Neue Presse».

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα