back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Ισπανίας-ΕΕ για Γιβραλτάρ – Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην οποία αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Μέι: Η Βρετανία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Γιβραλτάρ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η χώρα της θα «στέκεται πάντα στο πλευρό του Γιβραλτάρ», αφού η Ισπανία έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την χερσόνησο προκειμένου να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Λονδίνο για το Brexit.

«Θα διαπραγματευόμαστε πάντα εκ μέρους όλης της βρετανικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ» δήλωσε προσερχόμενη στις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αντιμετωπίσαμε τα θέματα της αποχώρησης σχετικά με το Γιβραλτάρ με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο. Διασφαλίσαμε ότι το Γιβραλτάρ καλύπτεται από την όλη συμφωνία και από την περίοδο εφαρμογής της», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέι.

«Θα συστήσω την Κυριακή την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η ΕΕ των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης», δήλωσε ο Τουσκ.

Νωρίτερα, η Ισπανία ζήτησε και πέτυχε επαρκείς εγγυήσεις για το μέλλον της χερσονήσου προκειμένου να συνυπογράψει τη συμφωνία για το Βrexit.

Η αλληλεγγύη κι ο διάλογος είναι «ο ευρωπαϊκός τρόπος για την εξεύρεση λύσεων», δήλωσε, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την συνομιλία του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Συμφωνία Ισπανίας-ΕΕ

O Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε το Σάββατο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή διάσκεψη της ΕΕ, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Brexit, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ».

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα