back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κρίσιμη σύνοδος στις Βρυξέλλες – Η Μέι καλεί τους Βρετανούς να στηρίξουν τη συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Οι συναντήσεις του Σαββάτου διεξήχθησαν σε καλό κλίμα.  Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί αναλυτικά το σχέδιο συμφωνίας του “διαζυγίου” Βρετανίας -Ε.Ε.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε στις Βρυξέλλες  το Σάββατο το βράδυ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.  Με λιτές αλλά αισιόδοξες δηλώσεις που φαίνεται να διορθώνουν ένα-ένα  τα “θέματα-αγκάθια” του Brexit προσέρχεται η Τερέζα Μέι στη σημερινή Σύνοδο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «θα διαπραγματευόμαστε πάντα εκ μέρους όλης της βρετανικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ», προσερχόμενη στις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.  Τη δήλωση έκανε αφού η Ισπανία έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την χερσόνησο προκειμένου να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Λονδίνο για το Brexit.

Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ τόνισε ότι  «Αντιμετωπίσαμε τα θέματα της αποχώρησης σχετικά με το Γιβραλτάρ με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο.

«Θα συστήσω την Κυριακή την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η ΕΕ των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης», δήλωσε ο Τούσκ.

Το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία για το Brexit – Η Ισπανία άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα συναφθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», θα αναφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ σε δήλωσή τους κατά τη σημερινή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στο Bloomberg.

«Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα σύναψης ξεχωριστών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Χωρίς προκατάληψη των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξεχωριστές αυτές συμφωνίες θα απαιτήσουν την προηγούμενη συμφωνία της Ισπανίας» όπως αναφέρεται στο προσχέδιο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει από χθες ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο συμφώνησαν για το θέμα του Γιβραλτάρ, το τελευταίο εμπόδιο στην επικύρωση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit. «Μόλις ανακοίνωσα στον βασιλιά της Ισπανίας ότι η Ισπανία έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Σάντσεθ , σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. «Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα αύριο», ανέφερε, ανακοινώνοντας με σαφήνεια: «Η Ισπανία θα άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ του Brexit».

Στη συμφωνία αναφέρεται ο Ισπανός πρωθυπουργός και σε ανάρτησή του στο twitter: «Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και αύριο θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια», γράφει.

Και η ισπανική El Pais γράφει πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι από τώρα και στο εξής η σχέση του Γιβραλτάρ με τις Βρυξέλλες θα «είναι μέσω της Ισπανίας».

Την αλληλεγγύη και το διάλογο ως μέσο επίτευξης λύσεων εντός της ΕΕ, τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε tweet του γραμμένο στα αγγλικά και ισπανικά, μετά από συνομιλία του με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Σώστε το Brexit μας: Έκκληση Μέι με ανοιχτή επιστολή προς τους Βρετανούς για στήριξη της συμφωνίας της με την ΕΕ

Με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η βρετανίδα πρωθυπουργός για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ακόμη και η υποστήριξη από το ίδιο της το κόμμα για τη συμφωνία αυτή φαίνεται να εξαφανίζεται.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .

Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.

Κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.

Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες “Leave” και “Remain” μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε.

«Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.

Η Σύνοδος Κορυφής για το Βrexit

Tο σχέδιο συμφωνίας Βρετανίας Ε.Ε. έχει δύο μέρη: ένα νομικά δεσμευτικό σύμφωνο απόσυρσης από την Ε.Ε., που έχει πάνω από 580 σελίδες και μία 26σέλιδη πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Τα βασικά σημεία στο σύμφωνο απόσυρσης είναι:

Η μεταβατική περίοδος θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, αφού θεωρητικά η Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου αλλά παραμένει δύο ακόμη χρόνια στην ενιαία αγορά και δεσμεύεται από τους κανόνες της. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου οι δύο πλευρές οφείλουν να επεξεργαστούν μία νέα εμπορική σχέση. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να επεκταθεί για δύο χρόνια πριν από την 1η Ιουλίου 2020, αν και οι δύο πλευρές το κρίνουν απαραίτητο.

Ως προς το ιρλανδικό σύνορο, το σύμφωνο υποχρεώνει τις δύο πλευρές να αποδεχθούν μία ρήτρα ασφαλείας που θα εγγυάται πως το σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της Ε.Ε. και της Βορείου Ιρλανδίας, κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου, θα παραμείνει απαλλαγμένο από τελωνεία και άλλα εμπόδια. Αμφότερες οι πλευρές ελπίζουν ότι μέχρι τα τέλη του 2020 θα έχουν καταλήξει σε μια νέα συμφωνία, ώστε να καθίσταται περιττή η ρήτρα αυτή.

Τον λογαριασμό διαζυγίου μέχρι το 2020 καλείται να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τις δεσμεύσεις του στα κοινοτικά προγράμματα και για την περίοδο χρηματοδότησης, που εκπνέει σε δύο χρόνια. Το συνολικό ποσό έχει εκτιμηθεί σε 39 δισ. στερλίνες (50 δισ. ευρώ).

Στον τομέα των δικαιωμάτων, όσοι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στη Βρετανία και όσοι Βρετανοί ζουν εντός Ε.Ε. θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στη διαβίωση και την εργασία τους.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται σε μια φιλόδοξη, ευρεία, βαθιά και ευέλικτη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της αστυνόμευσης, της δικαιοσύνης, της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της άμυνας. Πολλές λεπτομέρειες όμως θα αποσαφηνιστούν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., στις 29 Μαρτίου.

Εμπόριο: Οι δύο πλευρές δεσμεύονται σε μία αμοιβαία οικονομική σχέση, συμπεριλαμβανομένης μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Θα υπάρξουν κοινές τελωνειακές διευθετήσεις για την αποφυγή δασμών, ενώ αμφότερες οι πλευρές πρέπει να συστήσουν και βελτιώσουν την προσωρινή περιοχή τελωνειακής ένωσης, όπως περιγράφεται στο σύμφωνο απόσυρσης.

Ταξίδια: Οι πολίτες της Βρετανίας και της Ε.Ε. δεν θα χρειάζονται βίζα για σύντομες επισκέψεις.

Ασφάλεια: Οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν συνεργασία στον τομέα της αστυνόμευσης στα ίδια επίπεδα με σήμερα, «όσο αυτό είναι τεχνικά και νομικά εφικτό».

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα