back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τα ταμεία

Διαβάστε επίσης

Πακέτο μέτρων για την ευνοϊκή αντιμετώπιση χιλιάδων οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προωθεί η κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας:

1. Δρομολογεί σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των δανειστών τον επανυπολογισμό των οφειλών που έχουν δημιουργήσει χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Πρόκειται για «κούρεμα» παλαιών οφειλών ακόμη και κατά 50%, με ταυτόχρονο επανυπολογισμό των οφειλών αυτών με βάση το 20% του φορολογητέου εισοδήματος που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας των χρεών. Αποτέλεσμα, μείωση των ανοιχτών υποχρεώσεων των επαγγελματιών, δυνατότητα συνταξιοδότησης χιλιάδων οφειλετών που παραμένουν εγκλωβισμένοι και είσπραξη από το κράτος μέρους των ποσών τα οποία λιμνάζουν υπό την μορφή ακάλυπτων οφειλών εδώ και χρόνια.

2. Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε όλους του άνεργους – πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα εντάσσονται σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας που εκπονεί ο ΟΑΕΔ, ακόμα και αν έχουν οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τις οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Η σχετική διάταξη εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ορίζει ότι οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας θα παραμένουν ασφαλιστικά ενήμεροι για καθ΄ όλη την διάρκεια ισχύος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικά για όσους έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τα Ταμεία, η τροπολογία ορίζει ότι ποσοστό 25% από το ποσό της επιχορήγησης που θα λάβουν θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ, ως έναντι εξόφλησης των οφειλών τους.

Διαγραφή οφειλών και απαλλαγή ασφαλισμένων από επιβληθέντα πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω εύλογης αμφιβολίας για την υπαγωγή τους στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην φορέων εξαιτίας της πολυνοµίας, της πολυπλοκότητας και των συνεχών τροποποιήσεων του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, κατά το παρελθόν. Μέχρι την έκδοση απόφασης διαγραφής, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων.

Οι πρώτες τρεις αποφάσεις, αφορούν:

Α. Οφειλές νέων ασφαλισμένων (για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά) σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς, οι οποίοι δεν προέβησαν σε επιλογή ασφαλιστικού φορέα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης. Ως μοναδικό κριτήριο εξέτασης των αιτημάτων των ασφαλισμένων τίθεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα.

Β. Οφειλές που δημιουργήθηκαν σε σχέση με την υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων των ασφαλισμένων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα για την ίδια δραστηριότητα.

Γ. Οφειλές που δημιουργήθηκαν στον πρώην ΟΑΕΕ για την παράλληλη απασχόληση δημοσιογράφων- ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ). Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την ίδια δραστηριότητα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα