back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζει και βασιλεύει η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Προβλήματα στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία διαπιστώνει η ActionAid

Ελλιπής καταγραφή περιστατικών, πολλή βία και λίγοι ξενώνες κενά στην ενημέρωση κοινού και επαγγελματιών, περιορισμένη χρηματοδότηση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης είναι τα βασικά προβλήματα στην μάχη της καταπολέμησης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας.

Η έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα της ActionAid, που διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 και βασίστηκε στα πορίσματα συνεντεύξεων με επαγγελματίες που διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Αθήνα και στον Πειραιά εντόπισε πως παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, η εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου παρουσιάζει προβλήματα. Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όχι μόνο σε σχέση με τις αλλαγές που έχει επιφέρει στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στην ανεπάρκεια των μέσων που διατίθενται από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός των περιστατικών βίας.

«Με τα περιστατικά βίας να αυξάνονται διαρκώς τόσο στην οικογένεια όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν περισσότεροι ξενώνες για τα θύματα και να στελεχωθούν καλύτερα οι ήδη υπάρχοντες. Aκόμα όλοι οι αρμόδιοι φορείς χρειάζεται να συνεργαστούν για την αποτελεσματικότερη καταγραφή των περιστατικών αυτών, για την εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών, αλλά και του κοινού μέσα από κατάλληλες δράσεις», τονίζει η Μαρία Μουρτζάκη, Δικηγόρος, Υπεύθυνη Δραστηριοτήτων Έρευνας και Συνηγορίας της ActionAid.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό κακοποίησης που γίνεται γνωστό

Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τις συνεντεύξεις η οικονομική κρίση φαίνεται να καλλιεργεί το έδαφος για εντάσεις που πολλές φορές καταλήγουν στην εκδήλωση βίας διαφόρων μορφών. Παράλληλα, όλο και περισσότερες γυναίκες απευθύνονται σε συμβουλευτικά κέντρα για να καταγγείλουν τη βία που ασκείται εναντίον τους, συνήθως από τους συντρόφους τους, και εναντίον των παιδιών τους.

Πολλή βία και λίγοι ξενώνες

Ωστόσο, καθώς μεγάλος αριθμός των περιστατικών αυτών δεν καταγγέλλονται και, καθώς τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι εκείνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η εικόνα που έχουμε για την ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ολοκληρωμένη. Η ελλιπής καταγραφή επηρεάζει αρνητικά το σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και υποστήριξης των θυμάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Κοινωνική Λειτουργός σε ΜΚΟ για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, «Υπάρχει πολλή βία και λίγοι ξενώνες».

Η εκπαίδευση και η ενημέρωση των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με θύματα ενδοοικογενειακής βίας βελτιώνεται διαρκώς, αλλά απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια, η οποία βρίσκει εμπόδια λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων που διατίθενται.

Παρά τις προσπάθειες βελτίωσης του νομικού πλαισίου, πολλές από τις αλλαγές δεν επικοινωνούνται με το σωστό τρόπο στους επαγγελματίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του παραβόλου των 100 ευρώ για την υποβολή μήνυσης, για την οποία, όπως αναφέρθηκε στις συνεντεύξεις, πολλοί αστυνομικοί δεν ήταν ενήμεροι, την περίοδο που έγινε η σχετική αλλαγή.

Τα εν οίκω μη εν δήμω

«Στην Ελληνική κοινωνία η κακοποίηση ζει και βασιλεύει. Δηλαδή ακόμη και τα χαστουκάκια, οι τιμωρίες. Ναι είναι ακόμη αποδεκτό δηλαδή όλη η κοινωνία αποδέχεται ακόμη αυτόν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης» αναφέρει επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας.

Τα στοιχεία για την χώρα μας

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές της Ε.Ε.μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της, ενώ το κόστος της έμφυλης βίας για τη χώρα (απώλεια οικονομικής παραγωγής, χρήση υπηρεσιών και προσωπικό κόστος) ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.( European Institute for Gender Equality 2017)

Παρομοίως, και η παιδική κακοποίηση αγγίζει ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών στην Ελλάδα, με οχτώ στα δέκα να δηλώνουν ότι έχουν υποστεί τουλάχιστον μια μορφή κακοποίησης (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική ή παραμέληση), τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους (Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, 2016).

Βέβαια, αν και οι δράστες τις περισσότερες φορές ανήκουν στον στενό κύκλο των θυμάτων, το ακριβές ποσοστό των περιστατικών που έλαβαν χώρα στο οικογενειακό περιβάλλον, δεν είναι γνωστό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) από το 2014 μέχρι και το 2017 αναφέρθηκαν περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων.

Εκτός από την κ. Μουρτζάκη, στην έρευνα συμμετείχαν οι: Κατερίνα Γλυνιαδάκη, υποψήφια διδάκτωρ Ψυχολογίας του London School of Economics, και Αννα Κυριαζή, διδάκτωρ Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκoύ Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (EUI).

Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας 15900

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα