back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μόλις το 13,9% των σχολείων υπό κατάληψη την Πέμπτη για το Μακεδονικό

Διαβάστε επίσης

Δεν είχε τελικά μεγάλη ανταπόκριση το «κάλεσμα» ακροδεξιών οργανώσεων για καταλήψεις σχολείων με αφορμή το μακεδονικό, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση μέσω facebook και sms σε κινητά μαθητών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας μόλις το 13,9% των γυμνασίων και λυκείων της χώρας δεν άνοιξαν την Πέμπτη λόγω κατάληψης.

Το φαινόμενο ήταν περισσότερο αισθητό στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη όπου σε περίπου 90 σχολεία οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη, και λίγες δεκάδες στην περιφέρεια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια στο Άγαλμα του Βενιζέλου και τον Λευκό Πύργο.

Έκλεισαν επίσης 46 σχολεία στις Σέρρες, 9 στην Πιερία και 2 στην Ημαθία. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη από τις συνολικά 173 σχολικές μονάδες στις 75 δεν έγιναν μαθήματα, ενώ έκλεισαν 9 σχολεία στην Καστοριά, 4 στην Κοζάνη, 2 στα Γρεβενά και 2 στην Ημαθία. Μικρός αριθμός καταλήψεων σημειώθηκε επίσης στην Πελοπόνησο και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ στην Αττική για λίγες ώρες τελούσαν υπό κατάληψη του 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού και το 1ο ΓΕΛ Γέρακα.

Στο συλλαλητήριο κατά των καταλήψεων στα Προπύλαια συμμετείχαν περίπου 300 μαθητές από σχολεία της Αθήνας. Στο τέλος της πορείας, ομάδα μαθητών πέταξε πέτρες και μάρμαρα στις αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδα κρότου λάμψης, όμως αμέσως μετά η ένταση αποκλιμακώθηκε. Νωρίτερα οι μαθητές μέσω της Σταδίου κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού και των «εθνικιστικών καταλήψεων» για τη Μακεδονία.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα