back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit

Διαβάστε επίσης

Δραματική προειδοποίηση για τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, απηύθυνε η Τράπεζα της Αγγλίας, σημειώνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση η βρετανική οικονομία θα υφίστατο πλήγμα μεγαλύτερο από την κρίση του 2008.
Το σενάριο της Τράπεζας της Αγγλίας εξετάζει την πενταετή περίοδο έως το 2023, έτος κατά το οποίο και προβλέπεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας ήλθαν λίγες μόλις ώρες μετά από ανάλογη κυβερνητική έκθεση, αυξάνει τις πιέσεις στους βουλευτές ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της 11ης Δεκεμβρίου. Tα πορίσματά και των δύο περιγράφουν με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit.

H Τράπεζα της Αγγλίας σημειώνει ότι το σενάριο του άτακτου Brexit -που θα επιφέρει μεταξύ άλλων σοβαρές καθυστερήσεις στα σύνορα με τη Βρετανία και απώλεια εμπιστοσύνης εκ μέρους των χρηματαγορών- δεν είναι το βασικό της σενάριο.

Αλλά εάν συνέβαινε, η οικονομία θα υφίστατο συρρίκνωση κατά 8% χωρίς μεταβατική περίοδο, η ισοτιμία της λίρας θα κατακρημνιζόταν κατά 25%, ο πληθωρισμός θα εκτινασσόταν στο 6,5% από περίπου 2,4% σήμερα, θα υπήρχε άνοδος των επιτοκίων από το 0,75% στο 5.5% τιμή που έχει να σημειωθεί από το 2007, οι δε αξίες των ακινήτων θα έπεφταν κατά 30%.

Τι λέει η Βρετανική Κυβέρνηση

Λίγες ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε παραδεχθεί ότι κάθε τύπου Brexit είναι χειρότερο για την οικονομία σε σχέση με την παραμονή της στην ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι πιθανή έξοδος χωρίς συμφωνία θα κόστιζε βαρύτατα στη βρετανική οικονομία τουλάχιστον έως το 2030.

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ότι το σχέδιο της Μέι είναι το καλύτερο για τη Βρετανία. «Εάν η μόνη σκέψη, η μοναδική σκέψη, ήταν η οικονομία, τότε η ανάλυση δείχνει ξεκάθαρα ότι η παραμονή στην ΕΕ θα ήταν καλύτερη έκβαση για την οικονομία, αλλά όχι κατά πολύ» δήλωσε. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού υλοποιεί μια έκβαση που είναι πολύ κοντά στα οικονομικά πλεονεκτήματα της παραμονής».

Ο Χάμοντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομάξει τους βουλευτές, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις τους στο σχέδιο της Μέι ενόψει της ψηφοφορίας στη βουλή στις 11 Δεκεμβρίου. «Δεν προσπαθώ να τρομάξω κανέναν και απορρίπτω τον όρο κινδυνολογία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η Daily Telegraph ανέφερε ότι η έκθεση της κυβέρνησης θα δείξει ότι σε ένα σενάριο που μοιάζει με το σχέδιο της Μέι το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας θα είναι κατά 1-2% μικρότερο σε 15 χρόνια συγκριτικά με το εάν η χώρα παρέμενε στην ΕΕ. Αλλά θα είναι κατά 7,6% μικρότερο εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα