back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το προφίλ των συλληφθέντων των επεισοδίων του Σαββάτου

Διαβάστε επίσης

Το γαλλικό πρακτορείο, αλλά και πολλές εφημερίδες, επιχειρούν σήμερα, με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, να περιγράψουν το προφίλ όσων συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια το Σάββατο, αλλά και όσων συνέλαβε η αστυνομία.

Από το σύνολο των προσαγωγών που έκανε η αστυνομία στο Παρίσι, οι 372 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Δεν είναι όμως βέβαιο, ότι όλοι οι συλληφθέντες συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια που στιγμάτισαν τις διαδηλώσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, κατήγγειλε το Σάββατο μία στρατηγική “υποκινούμενη από επαγγελματίες της αταξίας και των ταραχών”. Αυτή την θεωρία ωστόσο, προσπάθησε να μετριάσει την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στους ταραχοποιούς, υπάρχει “ένας μεγάλος αριθμός διαδηλωτών που πράγματι φορούσαν κίτρινα γιλέκα” οι οποίοι δεν δίστασαν “να εμπλακούν και να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αδικαιολόγητες βιαιοπραγίες”. Ανάμεσα στους 372 συλληφθέντες, βρίσκονται επίσης αρκετοί άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή 30 με 40, σε αντίθεση με την εικόνα των νεαρών που ενδεχομένως να έχουμε. Αυτοί, προέρχονται συνήθως από την επαρχία και έχουν έρθει “για να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης”, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας

Το Σάββατο στο Παρίσι, υπήρξαν πολλοί διαδηλωτές με κίτρινα γιλέκα, “χωρίς να είναι υποχρεωτικά πολιτικοποιημένοι ή εξοικειωμένοι με την βία, έτοιμοι να συμμετάσχουν σε βανδαλισμούς ή να στήσουν οδοφράγματα στους δρόμους”. Εκπρόσωπος του εθνικού συνδικάτου αστυνομικών, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Parisien, περιέγραψε αυτούς τους ανθρώπους σαν “Γάλλους, ηλικίας 20 με 40, συχνά μεθυσμένους και εργαζόμενους”.

Ακτιβιστές της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς

Στις παραπάνω κατηγορίες, προστίθενται έμπειροι ακτιβιστές προερχόμενοι από την ακροδεξιά ή την άκρα αριστερά που κατέβηκαν στους δρόμους “αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αστυνομία”, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Παρισιού σε συνέντευξη τύπου.

Πηγές της αστυνομίας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αποδίδουν τις πρώτες συγκρούσεις, λίγο πριν τις 9 το πρωί του Σαββάτου, σε μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Κάποιες τέτοιες οργανώσεις, είχαν ήδη ανακοινώσει την παρουσία οπαδών τους στην διαδήλωση από νωρίς. Η παρουσία της άκρας αριστεράς ήταν προφανής από νωρίς, όπως απέδειξαν και τα αντικαπιταλιστικά και άλλα συνθήματα που ακούγονταν αλλά και αυτά που γράφτηκαν στους τοίχους καταστημάτων και όχι μόνο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα Liberation, οι καταστροφές στην Αψίδα του Θριάμβου έγιναν κυρίως από αυτό το τμήμα των διαδηλωτών.

Ανήλικοι συλληφθέντες

Η αστυνομική διεύθυνση Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν επίσης 33 ανήλικοι. Ακόμα δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους ανήλικους αυτούς που συμμετείχαν στα επεισόδια του Σαββάτου.

 

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα