back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: Δύσκολο πενθήμερο για τη Μέι-αναμέτρηση με τον Κόρμπιν τη Κυριακή

Διαβάστε επίσης

H κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υπέστη δύο αλλεπάλληλες και σοβαρές ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ένδειξη της αδύναμης θέσης στην οποία έχει βρεθεί, πριν ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση για τη συμφωνία του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Η χθεσινή συνεδρίαση κράτησε πολλές ώρες και ήταν δύσκολη για την Μέι.
Σήμερα η ψηφοφορία συνεχίζεται με θέμα την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Ο κύκλος συζητήσεων και ψηφοφοριών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, μόλις 2 μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.
Στην πρώτη ψηφοφορία εχτές, που αφορούσε το κατά πόσο η κυβέρνηση επέδειξε περιφρόνηση απέναντι στο κοινοβούλιο, παραβιάζοντας τους κανόνες του, οι βουλευτές την καταψήφισαν με ψήφους 311 έναντι 293.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι εμφανίζονται εξοργισμένα επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε η Ντάουνινγκ Στριτ από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης.
Υπέβαλαν έτσι από χθες ένα αίτημα ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου και σήμερα έκριναν την κυβέρνηση ένοχη για περιφρόνηση του κοινοβουλίου.

Μονομερής ανάκληση του Brexit

Tην άποψη ότι η μονομερής ανάκληση του Brexit πριν από την ημερομηνία αποχώρησης είναι δυνατή στο πλαίσιο του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ εξέφρασε χτες ο γενικός εισαγγελέας Κάμπος Σάντζες-Μπορντόνα. Οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές προς το Δικαστήριο της ΕΕ που αναμένεται να αποφανθεί επί του θέματος σε δεύτερο χρόνο, αλλά με ταχεία διαδικασία.
Ο γενικός εισαγγελέας πρότεινε στο Δικαστήριο να αποφανθεί ότι το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ επιτρέπει τη «μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης της πρόθεσης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έως την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, υπό τον όρο ότι η ανάκληση αποφασίστηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κράτους μέλους, κοινοποιήθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν συνεπάγεται καταχρηστική πρακτική».
«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ντροπή για την κυβέρνηση. Είναι τεράστιας συνταγματικής και πολιτικής σημασίας. Ουδέποτε στο παρελθόν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είχε κρίνει τους υπουργούς ένοχους για περιφρόνηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, μετά την ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο σήμερα, Τετάρτη.

Η Μέι χάνει το επιχείρημα να πείσει τους βουλευτές για αποχώρηση

Αμέσως μετά η κυβέρνηση της Μέι έχασε και μια δεύτερη ψηφοφορία που αφορούσε μια τροπολογία –την οποία κατέθεσε ένα μέλος του Συντηρητικού κόμματος– με την οποία θα αναγκαζόταν να παραχωρήσει διευρυμένες εξουσίες στο κοινοβούλιο στη διαδικασία του Brexit εφόσον η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες απορριφθεί από τους βουλευτές. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 299.
Με την καταψήφιση της πρότασης αυτής, η Μέι χάνει το επιχείρημα που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα για να πείθει τους βουλευτές να στηρίζουν τη συμφωνία: ότι σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ άτακτα, δηλαδή χωρίς καμία συμφωνία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit που ζητά να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων «δεν είναι τέλεια», όμως είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να γίνει, αν δεν θέλει να διακινδυνεύσει ένα διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ή ακόμη και να μην υπάρξει καθόλου αποχώρηση.
Νωρίτερα, η Μέι είχε διαβεβαιώσει ότι το λεγόμενο backstop για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, με το οποίο διαφωνούν πολλά μέλη του Συντηρητικού κόμματος, δεν αποτελεί παγίδα για τη χώρα. «Δεν είναι κάποιο τρικ για να παγιδευτούμε στην ΕΕ», τόνισε. «Στην πραγματικότητα μας δίνει κάποια σημαντικά οφέλη όσον αφορά την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς πολλές από τις υποχρεώσεις και αυτό είναι κάτι που η ΕΕ δεν θα ήθελε να συμβεί, πόσω μάλλον να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.

Οι θέσεις του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε με τη σειρά του στο κοινοβούλιο ότι η συμφωνία για το Brexit που ζητά η Τερέζα Μέι να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων ισοδυναμεί με άλμα στο κενό και πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία ή να παραιτηθεί.
Η “αναμέτρηση δύναμης” της Τερέζα Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν θα γίνει στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που θα μεταδοθεί ζωντανά από τη τηλεόραση του ΒΒC το βράδυ της Κυριακής στις 10 ώρα Ελλάδος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα