back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέα Καληδονία: Ισχυρότατος σεισμός – Παρατηρήθηκαν κύματα τσουνάμι

Διαβάστε επίσης

Ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών, σημειώθηκε την Τετάρτη ανοιχτά της ανατολικής ακτής Νέας Καληδονίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC). Σύμφωνα με αναφορές του Κέντρου, ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κύματα τσουνάμι.

Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει και μετασεισμική ακολουθία, με δύο εκ των μετασεισμών να είναι μεγέθους 5,9 βαθμών.
Οι αρχές της Νέας Καληδονίας κάλεσαν τον πληθυσμό να μεταβεί σε ασφαλείς τοποθεσίες μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι που εξέδωσε νωρίτερα το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού, που σημειώθηκε ανοιχτά της υπερπόντιας αυτής κτήσης της Γαλλίας, ήταν μικρό, υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 155 χιλιομέτρων ανατολικά, νοτιοανατολικά των Νησιών Λογιοτέ ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Νέας Καληδονίας.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Έκκληση στους κατοίκους να μεταβούν σε ασφαλείς τοποθεσίες απηύθυναν οι αρχές της Νέας Καληδονίας μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε έπειτα από τον σεισμό των 7,6 βαθμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ωστόσο το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) ανέφερε πως παρατηρήθηκαν παλλιροϊκά κύματα που θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τριών μέτρων.

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Νέας Καληδονίας, το Κέντρο είχε προειδοποιήσει πως υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν «επικίνδυνα παλιρροϊκά κύματα εντός 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού».

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 155 χιλιομέτρων ανατολικά, νοτιοανατολικά των Νησιών Λογιοτέ, ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Νέας Καληδονίας.

“Υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν επικίνδυνα παλιρροϊκά κύματα εντός 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού κατά μήκος των ακτών του Βανουάτου και της Νέας Καληδονίας”, σύμφωνα με το PTWC.

Η Νέα Καληδονία είναι μια υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό ωκεανό, με έκταση 18.575 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 278.500 κατοίκους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα