back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ψαρεύοντας στα λασπόνερα της ακροδεξιάς…

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Πάικου

Βασίλης ΠάικοςΜονάχα η ΝΔ, απ’ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, απέφυγε να αποδοκιμάσει την χρυσαυγίτικη διείσδυση στα σχολεία. Που οδήγησε στις –περιορισμένες πάντως- καταλήψεις στη Βόρειο Ελλάδα. Εκεί όπου οι μαθητικές κινητοποιήσεις προσέλαβαν καθαρά αντι-κοινοβουλευτικό, αντι-δημοκρατικό, ακραία εθνικιστικό χαρακτήρα.

Η ΝΔ λοιπόν περιορίζεται στη δήλωση ότι καταδικάζει όλες τις καταλήψεις. Και νομίζει ότι έτσι καθαρίζει. Καταδικάζει όλες τις καταλήψεις, γενικώς και αορίστως. Όμως το θέμα εν προκειμένω δεν είναι βεβαίως οι καταλήψεις. Είναι το περιεχόμενό τους. Αυτό το εξόχως επικίνδυνο για τη νέα γενιά περιεχόμενό τους.

«Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία»… Ήταν το κεντρικό σύνθημα των χρυσαυγίτικων κινητοποιήσεων. Μαζί με κάτι τεντωμένα νεανικά χέρια σε στάση HEIL στις πορείες. Να τα βλέπεις και ν’ ανατριχιάζεις. Και με την βεβήλωση μνημείων αφιερωμένων στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί. Και με απεχθή συνθήματα του τύπου «Δεν θα γίνεις έλληνας ποτέ σκοπιανέ-σκοπιανέ», βγαλμένα από το χρονοντούλαπο περασμένων δεκαετιών, που νομίζαμε πως τα είχαμε οριστικά αφήσει πίσω μας. «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» λοιπόν, όχι η Κυβέρνηση, ας πούμε, ή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Δημοκρατία. Που πάει να πει, κάτω η Δημοκρατία. Ε τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβει κανείς την προέλευση, την υποκίνηση, το στίγμα και τους στόχους αυτών των συγκεκριμένων μαθητικών κινητοποιήσεων; Εκεί όπου δεν μπορούμε, βεβαίως, να μιλήσουμε για χειραφέτηση των εφήβων, όπως συμβαίνει σε άλλου είδους αγωνιστικές εκδηλώσεις, αλλά για χειραγώγηση, για καθαρή χειραγώγησή τους. Με προφανή στόχο την στρατολόγηση «παλληκαριών» νέας γενιάς στα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου. Με την ενστάλαξη πολιτικού δηλητηρίου αλητρωτικού κατά κύριο λόγο χαρακτήρα, στους έλληνες εφήβους. Για την Μακεδονία που είναι μία και είναι ελληνική. Για την Βόρειο Ήπειρο που είναι ελληνική, για την Κύπρο που είναι κι αυτή ελληνική. Και με μίσος, μονάχα μίσος για τους ξένους, για τους «άλλους»

Αυτήν την διάσταση των πραγμάτων, αυτή την αφόρητα πνιγηρή πραγματικότητα αποφεύγει να αποδοκιμάσει η ΝΔ. Κρυπτόμενη πίσω από την «εύκολη» και βολική καταδίκη όλων των καταλήψεων, αδιακρίτως. Λες και περί αυτού πρόκειται. Οπότε είναι προφανές, πιο προφανές δεν γίνεται, ότι προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους προς την ακρο-ακροδεξιά. Την εκτός του κομματικού της κορμού ακρο-ακροδεξιά. Καθώς παρακολουθεί με ανησυχία τις κινήσεις που πραγματοποιούνται στα κομματικά της «περίχωρα», για την δημιουργία νέου κόμματος της ακραιφνούς ακροδεξιάς. Αλλά και δεδομένου ότι επιθυμεί να μην χάσει την «επικοινωνία» προς τον κόσμο της Χρυσής Αυγής. Όπως -ομολογημένα- επιχειρούσε παλιότερα ο Αντώνης Σαμαράς, δια του στενότερου των συνεργατών του, Τάκη Μπαλτάκου. Και είναι γι αυτό ακριβώς που μια χαρά βολεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βλέπει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη να καλύπτουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις, υιοθετώντας και το περιεχόμενό τους. Μια χαρά βολεύεται και με την χρυσαυγίτικης λογικής ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών, και με τα πολλά τοπικά στελέχη του που πορεύονται εκεί χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες. Θεωρώντας, προφανώς, ότι συγκρατεί έτσι το πιο ακραίο τμήμα του ακροατηρίου του. Ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει για λογαριασμό των «ενδοπαραταξιακών» ανταγωνιστών του, παίζοντας καθαρά στο δικό τους γήπεδο. Και δίχως πάντως να σκέφτεται ο αρχηγός της ΝΔ, πως έτσι, μ’ αυτή την τακτική, κόβει στην εντέλεια τις γέφυρες προς το χώρο του Κέντρου.

Εκτός κι αν κάνει το λάθος να θεωρεί ότι, επειδή οι ηγεσίες του κεντρώου χώρου φλερτάρουν ανοιχτά και απροσχημάτιστα μαζί του, έχει και τον κόσμο στην τσέπη του. Τον κεντρώο κόσμο που, αντιθέτως, είναι βέβαιο πως θα του γυρίσει την πλάτη την ώρα της κρίσης. Όπως θα κάνει, ήδη το κάνει, και με τις δεξιόστροφες ηγεσίες του. Και θα πρέπει βέβαια να ξέρει, αλίμονο αν δεν το ξέρει, πως ποτέ κανείς στην Ελλάδα δεν κέρδισε εκλογές, με το Κέντρο απέναντί του…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα