back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Γιούνκερ-Κόντε για προϋπολογισμό: υποχώρηση της Ιταλίας

Διαβάστε επίσης

Σε υποχώρηση φαίνεται ότι προχωρά η Ιταλία στη διαμάχη με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019. Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, παρουσίασε νέα πρόταση που μειώνει το έλλειμμα της χώρας από 2,4% σε 2,04% του ΑΕΠ, κάνοντας δεκτό το κύριο αίτημα της Κομισιόν για περιστολή δαπανών.

“Αυτό θα καταστεί εφικτό”, όπως δήλωσε ο Κόντε μετά τη συνάντηση, “διότι κάποια μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα στοιχήσουν λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν’, δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει ότι τα δύο κύρια μέτρα της κυβέρνησης -το κατώτατο εισόδημα και η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης- θα εφαρμοστούν.

Σημάδι προόδου χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή την εξέλιξη, η οποία, θεωρώντας ότι το ποσοστό του ελλείμματος μπορούσε να περιοριστεί, είχε απορρίψει τον προϋπολογισμό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή κυρώσεων.

“Κόντε προχώρα, ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε την διαδικασία επιβολής κυρώσεων”, δήλωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Τις επόμενες ημέρες θα εξετασθεί η πρόταση της Ιταλίας, ενώ αύριο και μεθαύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος της ΕΕ. 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα