back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Το 2018 η καλύτερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία των Ελληνο-αμερικανικών σχέσεων

Διαβάστε επίσης

Το θερμό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε κατά τον πρώτο στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε χθες με τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο με τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο κ. Πομπέο έκανε λόγο για ιστορική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και χαιρέτισε τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως μαζί με την εισδοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε συνιστούν ανάχωμα στις κακόβουλες επιδιώξεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Ο κ. Πομπέο έδωσε έμφαση και στην τριμερή συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και στην οποία θα μετάσχουν την ερχόμενη εβδομάδα όταν αυτή συγκληθεί στην Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά και οι ΗΠΑ σε ρόλο παρατηρητή

Το “κοινό ανακοινωθέν” που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών περιγράφει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί και συγκεκριμένα μέτρα για την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς, άμυνας, ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας, επενδύσεων και ενέργειας.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή ο στρατηγικός διάλογος ανέδειξε τη σύμπτωση των συμφερόντων των δύο χωρών στα σημαντικότερα περιφερειακά ζητήματα με τους Αμερικανούς να τονίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο κ Κατρούγκαλος εστίασε στην περιφερειακή συνεργασία και ιδιαίτερα με την Κύπρο αλλά και στις προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή και ουσιαστικής ανάγκης στήριξης του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επεσήμανε επίσης τη σημασία που έχει η εδραίωση της Ελλάδας ως ενεργειακού, εμπορικού και μεταφορικού κόμβου στην περιοχή, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα. Χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως “εφαλτήριο μιας νέας δυναμικής”, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως ανοίγονται πλέον νέες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας πως και οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους.

Στη διάρκεια της συζήτησης για θέματα αμυντικής συνεργασίας, ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ε. Αποστολάκης ανέδειξε τις περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και ανέλυσε την ιδιαίτερη στρατηγική συμμαχία που έχει η Σούδα για τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το 2018 την καλύτερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία των διμερών σχέσεων Ελλαδας- ΗΠΑ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα