back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κίτρινα Γιλέκα: Περιορισμένα επεισόδια – μικρή συμμετοχή – δεκάδες προσαγωγές

Διαβάστε επίσης

Υποτονικά ξεκίνησαν από το πρωί οι διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” στην Γαλλία. Τα λίγα επεισόδια που ξέσπασαν χαρακτηρίστηκαν “περιορισμένα” από τις αρχές. Περιορισμένη και η χρήση χημικών από την αστυνομία.

20.00: Οι σημερινές κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” ολοκληρώθηκαν σε όλη τη χώρα. Ο τελικός απολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει 66.000 διαδηλωτές, όταν το προηγούμενο Σάββατο είχαν φτάσει στους 126.000.

19.30: Δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία η λεωφόρος Champs-Élysées

19.00: Ανοίγουν σιγά σιγά οι σταθμοί του μετρό στο Παρίσι που είχαν κλείσει για τις διαδηλώσεις.

18.30: Νέος απολογισμός της αστυνομίας για τις διαδηλώσεις στο Παρίσι: 168 προσαγωγές και 112 συλλήψεις.

17.45: 120 συλλήψεις στο Παρίσι

17.30: Κάποιοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Champs-Élysées. Οι ειδικές δυνάμεις επιχειρούν να διαλύσουν τον κόσμο με δακρυγόνα και ρίψεις νερού.

17.00: Ένταση και επεισόδια στο Σαιντ Ετιέν, 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λυών

16.30: Περίπου 4.500 “κίτρινα γιλέκα” διαδήλωσαν στο Μπορντό ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 14 προσαγωγές.

16.00: 1.200 διαδηλωτές στη Νάντ

15.40: 33.500 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

15.30: Σύμφωνα με ρεπόρτερ του Le Figaro γίνονται επεισόδια στην λεωφόρο Champs-Elysées και διαδηλωτές προσπαθούν να μπουν σε εστιατόρια για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα. Ένας διασώστης δηλώνει στην εφημερίδα ότι υπάρχει μία τραυματίας.

15.15: Λιγότεροι από 3000 διαδηλωτές στο Παρίσι, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας

15.00: Ένταση έξω από την Όπερα, στο Παρίσι όπου έχουν συγκεντρωθεί κάποιες εκατοντάδες διαδηλωτές. Η αστυνομία κάνει ρίψη δακρυγόνων. 92 οι προσαγωγές μέχρι τώρα.

13.30: 16.000 οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα και 199 αποκλεισμοί δρόμων. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας έχουν γίνει μέχρι τώρα 85 προσαγωγές εν των οποίων οι 46 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Την ίδια ώρα το προηγούμενο Σάββατο, είχαν πραγματοποιηθεί 548 προσαγωγές. 

13.00: Κάποια μικρά, περιορισμένα επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και αυτοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Την ίδια ώρα, έξω από την Όπερα, το πλήθος κράτησε ενός λεπτού σιγή για τα μέχρι τώρα θύματα των “κίτρινων γιλέκων”, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Δεκάδες χιλιάδες χωροφύλακες βρίσκονται στους δρόμους, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μόνο στο Παρίσι, τη πόλη που σημεώθηκαν τα πιο βίαια και καταστροφικά επεισόδια τα περασμένα τέσσερα Σάββατα, 8.000 αστυνομικοί είναι επί ποδός, ενώ 16 τεθωρακισμένα «σαρώνουν» τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το Λούβρο, η Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία θα είναι ανοιχτά σήμερα, όμως αρκετά μουσεία θα μείνουν κλειστά, όπως και δεκάδες σταθμοί του μετρό που οδηγούν στο κέντρο. Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Παρίσι τόνισε ότι παραμένει η ανησυχία για παρείσφρηση βίαιων ομάδων στις κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» για αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη φύλαξη μνημείων όπως η Αψίδα του Θριάμβου, όπως και στο να μην επιτραπεί να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια», παραδέχθηκε ο Μισέλ Ντελπές, μιλώντας στο RTL.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε πως είναι ώρα να σταματήσουν τα «κίτρινα γιλέκα» τις διαμαρτυρίες και να αποδεχθούν ότι πέτυχαν τους στόχους τους. «Θα προτιμούσα η αστυνομία να κάνει η πραγματική δουλειά της, να κυνηγά εγκληματίες και να δίνει μάχη κατά της τρομοκρατικής απειλής και όχι να φυλάει κόμβους όπου λίγες χιλιάδες άνθρωποι κρατούν απασχολημένη μεγάλη αστυνομική δύναμη», συμπλήρωσε.

Παρά την έκκληση του Εμανουέλ Μακρόν να ματαιωθούν οι κινητοποιήσεις, επειδή η Γαλλία «χρειάζεται ηρεμία» για να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν και αυτό το Σάββατο στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις πολιτικές λιτότητας της γαλλικής κυβέρνησης.

Την μαχητικότητά τους δεν φαίνεται να κάμπτουν ούτε οι ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα από τον Μακρόν -κυρίως την αύξηση των 100 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό – ούτε οι εκκλήσεις για «αναστολή» της κινητοποίησης στο πλαίσιο της τρομοκρατικής απειλής που έχει αναβιώσει μετά την επίθεση στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη.

«Είναι ακριβώς η στιγμή που δεν πρέπει να σταματήσουμε. Οφείλουμε να συνεχίσουμε», δήλωσε εχθές ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, επισημαίνοντας ότι ο Μακρόν έχει ξεκινήσει να κάνει υποχωρήσεις, πράγμα ασυνήθιστο για αυτόν, οπότε δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο αγώνας. Πολλά μέλη των Κίτρινων Γιλέκων πιστεύουν επίσης ότι, επειδή σκοτώθηκε ο τρομοκράτης, πλέον δεν υφίσταται η απειλή νέας επίθεσης που θα μπορούσε δυνητικά να τους κρατήσει στα σπίτια τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα