back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κερδισμένη δημοσκοπικά η Λε Πεν από τα “κίτρινα γιλέκα”

Διαβάστε επίσης

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Journal de Dimanche η Μαρίν Λε Πεν φαίνεται να είναι πρώτη στην πρόθεση ψήφου και να αποτελεί, έτσι, την μοναδική κερδισμένη από την κρίση που έχουν προκαλέσει τα “κίτρινα γιλέκα”.

Στην ερώτηση “τι θα ψηφίζατε αν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα” μπορεί οι περισσότεροι να επιλέγουν την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικού Μετώπου), ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει να χάνει τα ποσοστά του. Ο Γάλλος πρόεδρος που συγκέντρωσε 24% στις προεδρικές του 2017, σήμερα συγκεντρώνει από 25% έως 27%, ανάλογα με τον υποψήφιο πρόεδρο που θα εκπροσωπήσει τους Ρεπουμπλικανούς.

Στην κορυφή η Λε Πεν

Κερδισμένη της κρίσης, φαίνεται καθαρά από την δημοσκόπηση να είναι η Μαρίν Λε Πεν που το 2017 συγκέντρωσε 21,3% και σήμερα κινείται μεταξύ του 27% και του 27,5%, ανάλογα με τους αντιπάλους της. “Η καταστροφική της παρουσία στην τηλεμαχία μεταξύ των δύο γύρων δείχνει να έχει ξεχαστεί”, παραδέχεται ο επικεφαλής της εταιρίας Ifop που διεξήγαγε την έρευνα, ενώ προσθέτει ότι το 58% των εργατών δηλώνουν ότι θα την ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Χαμένοι Ρεπουμπλικάνοι και Μελανσόν

Η πτώση είναι εντυπωσιακή για το κόμμα των Ρεπουμπλικανών που με τη νέα ηγεσία, αυτή του Λοράν Βοκιέ, δείχνει να μην ξεπερνά το 13% της πρόθεσης ψήφου, όταν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο τότε υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν είχε πάρει 20%.

Ούτε όμως και η Ανυπότακτη Γαλλία που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να αγκαλιάσει το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”, εμφανίζεται κερδισμένη. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν χάνει περίπου 7 μονάδες από το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2017, συγκεντρώνοντας σήμερα μόλις 13%.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα