back to top
13.3 C
Athens
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

13.3 C
Athens
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Οι νάρκες του προϋπολογισμού και το άπιαστο όνειρο εξόδου στις αγορές το 2019

Διαβάστε επίσης

Προεκλογική περίοδος, παροχολογία, πάγωμα δημόσιων επενδύσεων και πιστωτική επέκταση απειλούν το στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος-Μόλις 4 δισ. ευρώ ο στόχος άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Πριν καλά καλά ξεκινήσει το 2019 ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, η παροχολογία αλλά και η αισιόδοξη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,5% το 2019 ουσιαστικά δρουν υπονομευτικά στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% ενώ την ίδια στιγμή η έξοδος στις αγορές αποτελεί ουτοπία καθώς δεν αναμένεται να αντληθούν πάνω από 4 δισ. ευρώ και αυτά θα αποτελούν ουσιαστικά μετακύλιση βραχυπρόθεσμου χρέους.

Άλλωστε οι κίνδυνοι επισημαίνονται από το δημοσιονομικό συμβούλιο στην ανάλυσή του για τον προϋπολογισμό καθώς αναφέρει ότι απαιτείται επιτάχυνση της οικονομίας για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι δικαστικές προσφυγές για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις αποτελούν αστάθμητους παράγοντες.

Άξίζει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί η πιστωτική επέκταση η οποία συνεχίζει να είναι αρνητική χωρίς τάση βελτίωσης τουλάχιστον με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Για να επιτευχθεί άνοδος της πιστωτικής επέκτασης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων που ναι μεν τελεί υπό επεξεργασία ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε συγκεκριμένη διαδικασία.

Άξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό συμβούλιο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση στις εξαγωγές αλλά η ζήτηση για εισαγωγές θα συνεχίσει να αυξάνεται εξανεμίζοντας εξαγωγικής δραστηριότητας.
Επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2019 στηρίζεται σε προβλέψεις για παροχές 910 εκατ. ευρώ και πάγωμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 6,75 δισ. ευρώ αντί για 7 δισ. ευρώ στο Προσχέδιο και 7,3 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο. Το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων θεωρείται ότι επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια για επίτευξη
υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ με δεδομένες τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν καθίσταται κενή περιεχομένου η έξοδος στις αγορές. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2019 εκτιμώνται σε 16 δισ. ευρώ ενώ ο σχεδιασμός που υπάρχει δείχνει ότι από τις αγορές θα αντληθούν περί τα 45 δις δις ευρώ και αυτά ουσιαστικά θα αποτελούν μετακύλιση βραχυπρόθεσμου χρέους.
Ετσι για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων θα απαιτηθούν περί τα 11,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα 5,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρεται ότι 11,1 δισ. προβλέπεται θα χρηματοδοτηθούν από το bu@er και περίπου 900 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές συμπεριλαμβανομένων και των αποκρατικοποιήσεων.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα