back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το σχέδιο Μακρόν απέναντι στα “κίτρινα γιλέκα”

Διαβάστε επίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν βάζει μπροστά τις μηχανές και μαζί και το σχέδιό του για να αντιμετωπίσει το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” και να εφαρμόσει όσα παρουσίασε στο διάγγελμά του.

Με βάση το πρόγραμμα που είχε εκδώσει το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έπρεπε σήμερα να βρίσκεται στο Μπιαρίτζ για να συναντηθεί με τους ξένους διπλωμάτες, στα πλαίσια της προετοιμασίας της γαλλικής προεδρίας του G7 που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο. Εχθές ωστόσο ανακοινώθηκε, ότι στη θέση του θα πάει ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και ο Μακρόν θα μείνει στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με υπουργούς και επιχειρηματίες, ώστε να ξεκινήσει τον κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων για τον οποίο δεσμεύτηκε στο διάγγελμά του την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπουργικό Συμβούλιο αύριο

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμά του στις 10 Δεκεμβρίου, αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την συνέντευξη του Εντουάρ Φιλίπ, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να διευρύνει τον αριθμό των νοικοκυριών που θα λάβουν την αύξηση των 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό από τα 3,8 εκατομμύρια που είναι σήμερα, στα 5 εκατομμύρια. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα αναλύονται και τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης που πληρώνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και άλλα.

Κερδισμένη η Λε Πεν

Άλλη μία δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, αναφέρει ότι η μοναδική κερδισμένη της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που προκάλεσε το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” είναι η Μαρίν Λε Πεν. Όπως συνέβη και με την χθεσινή δημοσκόπηση της εφημερίδας Journal de dimanche, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι και με τη νέα αυτή δημοσκόπηση της εταιρίας Odoxa.
Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού κερδίζει 6 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 29% των θετικών απόψεων των Γάλλων. Μπαίνει έτσι επίσημα στην πρώτη τριάδα δημοφιλίας, μαζί με τον πρώην υπουργό Οικολογίας Νικολά Ιλό και τον Αλάν Ζιπέ.

Σε ιστορικά χαμηλά Μακρόν και Φιλίπ

Σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα L’Express, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος πέφτουν στο πιο χαμηλό επίπεδο δημοφιλίας στη διάρκεια της θητείας τους. Οι αρνητικές γνώμες για τον Εμανουέλ Μακρόν, αυξήθηκαν κατά 5 μονάδες, φτάνοντας το 73%. Στην πτώση του αυτή, φαίνεται να τον συνοδεύει ο Εντουάρ Φιλίπ τον οποίο μόνο το 31% των ερωτηθέντων τον θεωρεί “καλό πρωθυπουργό” ενώ το 68% υποστηρίζει το αντίθετο.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα