Με 154 θετικές ψήφους, συμπεριλαμβανομένης και του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων, υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός. 143 βουλευτές ψήφισαν «κατά» επί 297 παρόντων.
Δεν υπάρχει περίπτωση ένταξης μου στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ο κ. Σαρίδης μετά τη θετική του ψήφο στον πρϋπολογισμό. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού είναι παράδειγμα ανοίγματος στο κέντρο και όχι μεταγραφής, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν αποχωρεί από την Ένωση Κεντρώων ενώ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ναι» στον προϋπολογισμό εκτός από τις απόρρητες δαπάνες των υπουργείων που δεν περνούν από τη Βουλή ψήφισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Όπως έχω δηλώσει ψηφίζω σε όλα “ναι” στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.
Για άνετη διαδικασία έκανε λόγο μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καθώς τις πέντε προηγούμενες μέρες μίλησαν συνολικά 265 βουλευτές, τονίζοντας ότι δεν περιορίστηκε ο χρόνος σε κανέναν, ενώ χαρακτήρισε αναμενόμενο το αποτέλεσμα.
Για την κόντρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι δεν είναι ευτυχής με όλο αυτό που έγινε, ενώ εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση που έκανε ο Γιώργος Χουλιαράκης να εξοπλιστεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ώστε ενόψει εκλογών, να κοστολογήσει τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων.
Προηγήθηκε πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ολοκληρώθηκε με την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, η οποία κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.
Αλ. Τσίπρας: Βγάλαμε τη χώρα από τη κρίση με την κοινωνία όρθια
«Βγάλαμε τη χώρα από τη κρίση με την κοινωνία όρθια και σχεδιάζουμε την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που εσείς διαλύσατε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ, κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ επιτέθηκε προσωπικά και με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την επιχειρηματολογία του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο ΣΚΑΪ αλλά και την προηγούμενη κόντρα του στην Ολομέλεια με τον Πρόεδρο της Βουλής.
«Έχετε πολλά νεύρα, διατάζετε βουλευτή να βγει έξω από την Ολομέλεια, φέρεστε σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο, που θεωρεί ότι η Βουλή είναι τσιφλίκι του πατέρα του» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ για την κόντρα του με τον Νίκο Βούτση, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο το επιχείρημα περί ηθικής αυτουργίας της κυβέρνησης στην επίθεση στον ΣΚΑΪ.
Σημείωσε δε ότι ο τόπος είχε να ακούσει τέτοια άθλια κατηγορία από την εποχή που κάποιοι ακραίοι στη ΝΔ κατηγορούσαν τον Α. Παπανδρέου ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη.
Δεν παρέλειψε παράλληλα, να ασκήσει κριτική και στο επιχείρημα περί «ανταλλαγής» μεταξύ του Σκοπιανού και των συντάξεων. «Είστε ευρωπαϊστής, με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και συνθήματα Χρυσής Αυγής» τόνισε χαρακτηριστικά.
O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, διευκρινίζοντας ότι αυτή καθορίζει την υπηκοότητα και όχι την εθνότητα, και παρέπεμψε στην αντίστοιχη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή της πΓΔΜ.
Αναφερόμενος στην οικονομία κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ανάγει σε γενικό συμφέρον το συμφέρον των πολύ υψηλών, προστατεύοντας την ευημερία των από πάνω και την εξαθλίωση των υπολοίπων. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως τον πρώτο δημοσιονομικής επέκτασης, μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης, ανασυγκροτημένης κα αισιόδοξης.
Εμφανίστηκε τέλος αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, διαμηνύοντας ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι, αλλά «οι άνθρωποι που λεηλατήσατε, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Κυρ. Μητσοτάκης: «Ψέμα, φτώχεια, φόροι, φόβος, σκάνδαλα»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε στην ομιλία του ότι το κόμμα του “μέσω του προϋπολογισμού καταψηφίζει την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού, των φόρων, της βαριάς μακροχρόνιας λιτότητας, των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων, των σκανδάλων και της διαπλοκής”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός είναι “ο καθρέφτης της αποτυχίας της κυβέρνησης” αλλά και “ο απολογισμός του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού”.
“Θα είχαμε τελειώσει με κρίση εδώ και 4 χρόνια αλλά η χώρα πλήρωσε ακριβά την πολιτική σας απάτη που ονομάσατε αυταπάτη”, τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι: “Ο κύκλος της παρακμής σας κλείνει, αλλά οι Έλληνες θα σας θυμούνται για 5 πράγματά που συμπυκνώνονται σε 5 λέξεις: Ψέμα, φτώχεια, φόροι, φόβος, σκάνδαλα”.
Υποστήριξε μάλιστα ότι “το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα πνίγηκε σε έναν ορυμαγδό σκανδάλων” και πρόσθεσε: “Αναρωτιέμαι πώς νιώθουν οι άνθρωποι που σας ψήφισαν, στο όνομα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, και τώρα σας βλέπουν να βουλιάζετε μέσα στην αλαζονεία, την χλιδή αλλά και τη διαφθορά της εξουσίας”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “η Ελλάδα φτωχοί είναι, μικραίνει και φοβάται”, ενώ έκανε λόγο για “ευάλωτη οικονομία χωρίς διεθνή εμπιστοσύνη”, σημειώνοντας πως “η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με το spread του 10ετους ομολόγου να είναι στις 420 μονάδες βάσης”. Μίλησε εξάλλου για “κοινωνία φυλακισμένη στη λιτότητα”, ενώ υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός “δεν είναι ούτε αξιόπιστος, ούτε αναπτυξιακός και παραμένει αντίπαλος του πολίτη διατηρώντας τους 29 φόρους και τις δεκάδες περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ”.
“Πυροβολεί τη μεσαία τάξη, θέτει εμπόδια στους επενδυτές, αλλά εξοντώνει και του; πιο αδύναμους κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και διαρκώς τους πολλαπλασιάζει”, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση τόνισε ότι “είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθεί από τον καιρό που ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, μέρος της οποία είναι η στοχοποίηση των ΜΜΕ”.
“Στοχοποιείτε, με ύφος και επίθετα ξένα στον δημοκρατικό διάλογο, έντυπα και σταθμούς, εκδότες και δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ τα χρόνια της Μεταπολίτευσης”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
“Η τρομοκρατία μπορεί να οργανώνεται σε κάποιες γιάφκες που συνωμοτούν κατά της Δημοκρατίας, γεννιέται όμως στα λόγια ακραίου διχασμού και στα κηρύγματα μίσους”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε: “Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία στις διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να την φιμώσουν με βία”.
“Όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις σε βάρος της Δημοκρατίας και των θεσμών να ξέρουν ότι επί των ημερών μας θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Τελεία και παύλα”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ με αφορμή την θέση που εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς “μυστική ψηφοφορία δεν θα γίνει. Και έτσι θα ακουστεί ποιοι θα πουν ναι και ποιοι όχι,”.
Έστειλε εξάλλου μήνυμα και προς τα Τίρανα, λέγοντας: “Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες”.
Κόντρα Μητσοτάκη – Βούτση
Κόντρα Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Βούτση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, με αφορμή μια διακοπή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είπατε κάτι; Αν είστε κουρασμένοι περάστε έξω», είπε ο Κυριάκος Μητοστάκης, με το Νίκο Βούτση να παρεμβαίνει στο σημείο αυτό και να συστήνει στον Πρόεδρο της ΝΔ να απευθύνεται μέσω του προεδρείου στους βουλευτές.
«Δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να επιβάλλετε την τάξη. Μεροληπτείτε συστηματικά και έχετε αποποιηθεί του ρόλου σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής, με το Νίκο Βούτση να κάνει λόγο για αυταρχικό και αλαζονικό τόνο του προέδρου της ΝΔ που επιχειρεί να δημιουργήσει τεχνητή ένταση.
Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας την συμπεριφορά του Νίκου Βούτση αλλά και την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη έκρηξη του προέδρου της ΝΔ δεν είναι τυχαία, καθώς η ΝΔ έχει καταθέσει προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις που δεν έχουν προγραμματιστεί και ότι οι υπουργοί δεν απαντούν στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ.
Επίσης το προεδρείο, σύμφωνα με τη ΝΔ, απορρίπτει αιτήσεις για κλήτευση μαρτύρων.
«Όλοι είδαν και αντελήφθησαν ποιος σέβεται το ρόλο και το λόγο της θεσμικής συμπεριφοράς», σχολιάζουν κύκλοι του Προέδρου της Βουλής.
Φ. Γεννηματά : Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εισιτήριο σε ένα νέο αδιέξοδο
Στο δίπτυχο οικονομία, και πόλωση -βία, επικεντρώθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά η οποία έκανε λόγο για πλήγμα στη δημοκρατία, στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο ΣΚΑΙ. Δεν αρκεί, όπως είπε να καταδικάσουμε τη βία , πρέπει να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και κάλεσε την κυβέρνηση να στείλει καθαρό μήνυμα ότι δεν ανέχεται την όποια βία.
Χρειάζεται αφύπνιση από όλους μας, δεν αρκούν οι αναφορές ότι η δημοκρατία είναι θωρακισμένη, με τη δημοκρατία δεν παίζουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Εγκάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση λέγοντας: δεν πάμε πουθενά με αυτό το τοξικό κλίμα , χρειάζεται συνεννόηση για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία, άλλο οι πολιτικές διαφορές και άλλο οι αναφορές για δωσίλογους και γερμανοτσολιάδες, απατεώνες και απειλές για ρεβάνς.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, έψεξε εκτός από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μπει τέλος στην ακραία πόλωση που συστηματικά καλλιεργούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για μικροκομματικά οφέλη
Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης , αντέκρουσε τα περί εξόδου από τα μνημόνια , αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο» γιατί η πραγματική έξοδος προϋποθέτει , όπως είπε, τρία πράγματα: 1ον έξοδο στις αγορές, 2ον ανάπτυξη που δημιουργεί πλεόνασμα και 3ον κοινωνική δικαιοσύνη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων.
Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, παίρνει 10 και δίνει ένα , φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία και είναι εισιτήριο για ένα νέο αδιέξοδο. Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, ότι στο όνομα του “νέου” και φιλελεύθερου έχει επιβιβαστεί στο τραίνο της δεξιάς παλινόρθωσης. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απέφυγε να κάνει εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα. Έκανε ωστόσο λόγο για μεγάλο αλισβερίσι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές. Για να εξασφαλίσουν , όπως είπε , ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ για την συμφωνία των Πρεσπών.
Κλείνοντας η κ. Γεννηματά ζήτησε καθαρή εντολή προοδευτικής ανατροπής για να έχουμε , όπως τόνισε, πρωταγωνιστικό ρόλο στην πραγματική έξοδο από την κρίση.
Δ. Κουτσούμπας: «Το μνημόνιο είναι εδώ, τα μέτρα εκτείνονται πολύ μετά το 2019»
«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι υπόσχεστε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί», είπε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι διατηρούνται στο ακέραιο όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση βασίζεται πάνω στα θρυμματισμένα δικαιώματα που διαμόρφωσαν τα Μνημόνια.
«Η εποπτεία συνεχίζει να είναι ενισχυμένη, έχετε υπογράψει συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο διάστημα, άλλαξε ο Μανολιός έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, το μνημόνιο είναι εδώ, τα μέτρα εκτείνονται πολύ μετά το 2019» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα θράσους που δεν διστάζει να επιστρέψει περίπου 1 δισ. σε επιδόματα σε ομάδες ακραίας φτώχειας».
Στ. Θεοδωράκης: Η ρητορική της βίας δεν μπορεί να είναι η γλώσσα της σύγχρονης πολιτικής»
«Η ρητορική της μισαλλοδοξίας, του διχασμού, η ρητορική της βίας δεν μπορεί να είναι η γλώσσα της σύγχρονης πολιτικής», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης τόνισε με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο ΣΚΑΪ “να μην στοχοποιούμε πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους , πολίτες, να σταματήσει η κωμωδία με το εμπάργκο στα ΜΜΕ”. Η αλυσίδα της βίας που έχει αλυσοδέσει τους πολίτες , δεν είναι ο ίδιος ο πιτσιρικάς που πετάει μολότοφ με όποιον τοποθετεί εκρηκτικά , είναι ο σύμπτωμα της ίδιας θρησκείας , της βαρβαρολαγνείας, ανέφερε χαρακτηριστικά , ο κ. Θεοδωράκης.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι από το 2014 τα έσοδα από άμεσους φόρους έχουν αυξηθεί 300 εκ. προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τους υψηλότερους έμμεσους φόρους. Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων : είστε όλοι υπερασπιστές και στυλοβάτες ενός κομματικού κράτους , των χαριστικών πράξεων και των ελλειμμάτων και η κυβερνητική σας πολιτική αυτό αποδεικνύει.
Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, αλλά χρεοκοπία της χώρας , αν δεν σταματήσει αυτή η εικόνα, προειδοποίησε ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας ότι οι μη μισθολογικές δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και τη δικαιοσύνη ,που είναι , όπως σημείωσε, και οι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν είναι υπερ. των πολλών και των ασθενέστερων.
Κλείνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού, επισήμανε ότι το 2019 η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, αλλά να ενισχυθούν οι δυνάμεις που ποτέ δεν λαΐκισαν. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς το λαό, να επιβραβεύσει τις δυνάμεις που ποτέ δεν τον κορόιδεψαν.
Τσακαλώτος: Δίνουμε 10 – 15 χρόνια καθαρό διάδρομο για τη χώρα
Σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη , άσκησε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Εμείς -είπε- δίνουμε 10 με 15 χρόνια καθαρό διάδρομο για τη χώρα, για δυο χρόνια το χρέος είναι καλυμμένο και μας εγκαλείτε ότι αφήσαμε καμένη γη; διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.
Αυτό που μάθαμε εμείς είναι ότι δεν φθάνει μόνο η σωστή γραμμή , δεν φθάνει να ξέρεις τι κάνεις , πρέπει να μάθεις να αναδιαρθρώνεις για παράδειγμα τις δημόσιες υπηρεσίες , να είναι αποτελεσματικές αλλά και κοινωνικές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να μαθαίνει και από αυτά που έχει κάνει λάθος και από αυτά που έκανε σωστά.
Απαντώντας στο αφήγημα της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη , ο υπουργός οικονομικών : υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τη σταθεροποίησε και μάλιστα την αυξήσαμε λίγο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ισχυριζόμενος ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν αύξηση εισοδήματος.
Σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων , για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις ότι έχει συρρικνωθεί, παραδέχθηκε ότι είναι το βασικό εργαλείο, αλλά έχουμε και άλλα, όπως σημείωσε, την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και τις τράπεζες που ανακεφαλοποιήθηκαν και πηγαίνουν μπροστά.
Για εμάς ανάπτυξη, χωρίς κοινωνικά επιδόματα, χωρίς σχολικά γεύματα, δεν μπορεί να υπάρξει, ανέφερε μεταξύ άλλων ον κ. Τσακαλώτος.
Βλέπω μια χώρα από τον εθνικισμό να καταστρέφεται, δήλωσε αναφερόμενος στη Βρετανία και το Brexit, μη το αφήσουμε αυτό να συμβεί στην Ελλάδα. όταν αρχίσει ο εθνικισμός στην καλύτερη περίπτωση είναι καταστροφή, επισήμανε ο υπουργός οικονομικών.
Δυσκολεύθηκα, τσαλακώθηκα αλλά δεν με ενοχλεί που είμαι ο μακροβιότερος υπουργός οικονομικών των μνημονίων , θα με ενοχλούσε αν μαζί με την άλλη διαπραγματευτική ομάδα , δεν είχαμε πάντα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού μας τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.
Γ. Χουλιαράκης: «Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις κακίες συνήθειες του παρελθόντος»
Επίθεση στη ΝΔ ότι οι εξαγγελίες της κοστίζουν 9,7 δισ. εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καλώντας τους πολίτες να ρωτήσουν από πού θα χρηματοδοτηθούν.
«Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις κακίες συνήθειες του παρελθόντος όπως τα μεγάλα ελλείμματα» είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση θα ήθελε να είναι ακόμη χαμηλότερα τα επιτόκια δανεισμού και θα ήταν ήδη αν δεν υπήρχε ο κραδασμός στις διεθνείς αγορές που προκαλεί ο ιταλικός κίνδυνος.
Για το πρόγραμμα της ΝΔ που πιστεύει -όπως είπε- ότι η επιθετική μείωση των φόρων είναι ικανή να οδηγήσει σε μεγάλη τόνωση της ανάπτυξης εκτίμησε ότι αυτό θα οδηγήσει σε δημοσιονομικά ερείπια που θα συνεπάγεται νέο πρόγραμμα.
Αντιπαράθεση Παππά – Βορίδη
Στην Ολομέλεια πάντως, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο ΣΚΑΪ, που κορυφώθηκαν με την άγρια κόντρα Παππά – Βορίδη, μετά την αναφορά του βουλευτή της ΝΔ, που απέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην κυβέρνηση.
Kαταδίκασε την επίθεση στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, που την συνέκρινε με τις επιθέσεις στο σπίτι του. «Είμαι παθών. Δυόμιση φορές μου έχουν κάψει το σπίτι οι ίδιοι ή αντίστοιχοι. Εγώ όμως δεν το έκανα θέμα όπως κάνατε εσείς το θέμα του ΣΚΑΪ. Είμαστε δύο ξεχωριστοί κόσμοι. Από την μια ο πολιτικός πολιτισμός και από την άλλη ο κόσμος της πολιτικής εκμετάλλευσης.
Στ. Παπαμιχαήλ – Κ. Παπαβασιλείου – Απ. Χονδρόπουλος – Ισ. Ρούσσος