back to top
20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα κόμματα που φλερτάρουν με τα “κίτρινα γιλέκα” ενόψει ευρωεκλογών

Διαβάστε επίσης

Αρκετά πολιτικά κόμματα “διαγωνίζονται” στη Γαλλία για να κερδίσουν λίγη από την λάμψη των “κίτρινων γιλέκων”. Μετά την επιτυχία των κινητοποιήσεων, δεν είναι λίγοι όσοι ελπίζουν ότι στις ευρωεκλογές θα ενισχυθούν αν συμμετέχουν στις λίστες τους εκπρόσωποι του κινήματος.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Odoxa-Dentsu Consulting για το Franceinfo που δημοσιεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, δείχνει ότι αν ένα κόμμα “κίτρινων γιλέκων” κατέβαινε υποψήφιο στις ευρωεκλογές θα συγκέντρωνε τουλάχιστον 8%. Αυτός ο αριθμός, σε συνδυασμό με την μεγάλη συμμετοχή διαδηλωτών σε όλη τη Γαλλία τις πρώτες εβδομάδες αλλά και με τα αυξημένα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, αποτελούν ιδανικούς λόγους για να μετατρέψουν τα “κίτρινα γιλέκα” σε “πολύφερνη νύφη” για το πολιτικό σύστημα.

Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα: “Ο θυμός μόνος του δεν παράγει αποτέλεσμα”

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), Φαμπιάν Ρουσσέλ, απηύθυνε την Τετάρτη άλλο ένα κάλεσμα στα “κίτρινα γιλέκα” να συμμετάσχουν σε μία “ανοιχτή λίστα” που θα στηρίζεται από το κόμμα του για τις ευρωεκλογές. “Ο θυμός από μόνος του δεν παράγει αποτέλεσμα. Θέλουμε να δώσουμε επίσης ελπίδα και να δείξουμε ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές”, δήλωσε στο RTL.

Χθες, ο επικεφαλής της ευρωλίστας του κόμματος Ίαν Μπροσάτ, μίλησε σχετικά στο Franceinfo και είπε ότι εύχεται “αυτή η Γαλλία που εργάζεται και που εκφράστηκε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες να βρει τη θέση της στη λίστα μας”. Υπογράμμισε δε ότι η παρουσία των “κίτρινων γιλέκων” είναι απαραίτητη για να εκπροσωπηθεί η “κοινωνική πραγματικότητα”. “Δεν γίνεται να έχουμε ένα κίνημα τόσο μαζικό και με τόσο μαζική στήριξη από την κοινή γνώμη και μετά να έχουμε ευρωεκλογές που να είναι εντελώς ασύνδετες από αυτήν την κοινωνική πραγματικότητα”, επισήμανε.

Ανυπότακτη Γαλλία: “Υπάρχουν ήδη κίτρινα γιλέκα στη λίστα μας”

Το φλερτ του επικεφαλής του κόμματος Ζαν Λικ Μελανσόν με τα “κίτρινα γιλέκα” δεν είναι καινούργιο. Από την πρώτη μέρα επιχείρησε να αγκαλιάσει το κίνημα, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι “τα τρία τέταρτα των διεκδικήσεών τους υπάρχουν στο πρόγραμμά μας”. Και ο ίδιος Μελανσόν αλλά και βουλευτές και στελέχη του κόμματος, έχουν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις όλες αυτές τις εβδομάδες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Ο επικεφαλής της λίστας των Ανυπότακτων για τις ευρωεκλογές, Μανόν Ομπρί διαβεβαίωσε την Τρίτη μιλώντας στο France-Inter ότι υπάρχουν υποψήφιοι από τα “κίτρινα γιλέκα”. “Δεν υποστηρίζω ότι εκπροσωπούμε το σύνολο του κινήματος, αυτό θα ήταν αλαζονικό από την πλευρά μας”, πρόσθεσε. “Τα αιτήματα των κίτρινων γιλέκων δεν ακούστηκαν και ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ακουστούν τους επόμενους μήνες”, σημείωσε επίσης.

Οι Πατριώτες: “Είμαστε οι αληθινοί φίλοι των κίτρινων γιλέκων”

Ο Φλοριάν Φιλιπό, πρώην δεξί χέρι της Μαρίν Λε Πεν και ευρωβουλευτής που εκλέχτηκε με το Εθνικό Μέτωπο, μετά την αποχώρησή του από αυτό, δημιούργησε ένα νέο καθαρά αντιευρωπαϊκό κόμμα, τους Πατριώτες. Μόλις χθες κατέθεσε αίτημα για επίσημη κατοχύρωση της ονομασίας “κίτρινα γιλέκα” για τις ερχόμενες ευρωεκλογές και εξήγησε ότι θα είναι ένα “υβριδικό σήμα” Πατριώτες – Κίτρινα Γιλέκα.

Αποκάλυψε μάλιστα με την ευκαιρία ότι έχουν κατατεθεί άλλες 25 αιτήσεις που συμπεριλαμβάνουν την έκφραση “κίτρινα γιλέκα”. Μπορεί το κόμμα του να συγκεντρώνει μόνο 1% της πρόθεσης ψήφου σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο ο ίδιος επιμένει ότι αποτελεί τον μόνο “αληθινό φίλο” του κινήματος.

Εθνικός Συναγερμός: “Να συνεχιστεί η μάχη”

Η πόρτα του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν είναι πάντα ανοιχτή για τα “κίτρινα γιλέκα”, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η ίδια. “Απλώνουμε το χέρι σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν την μάχη τους”, σημείωσε από την πλευρά του ο Νικολά Μπέι, ευρωβουλευτής του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικού Μετώπου) στο Sud Radio πριν λίγες μέρες.

Και αυτό το κόμμα διεκδικεί την “πατρότητα” του κινήματος, με τα μέλη του να διαβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι “οι κινητοποιήσεις αντιστοιχούν ακριβώς στον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούμε”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα