back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ασφαλιστικό: Νέα μέτρα γεννούν τα ελλείμματα

Διαβάστε επίσης

Ως εργοστάσιο παραγωγής…δημοσιονομικών ελλειμμάτων αντιμετωπίζουν οι ειδικοί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική -όσο και αναπόφευκτη- η ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Κύρια αιτία, η γήρανση του πληθυσμού η οποία -όπως εκτιμάται- θα ανατρέψει την ούτως ή άλλως εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Έτσι, ακόμη και οι 27 περικοπές συντάξεων που έχουν γίνει από το 2010, με τους συνταξιούχους να έχουν χάσει 63 δις ευρώ, δεν μπορούν να συγκρατήσουν την αρνητική πορεία του ασφαλιστικού συστήματος.

Αναλυτικότερα:

Τουλάχιστον μια δεκαετία υψηλών ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό, προβλέπει η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος, σε μελέτη για την βιωσιμότητα και την βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την οποία έχει παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η σημερινή σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους προσδιορίζεται στο 33,4%. Ποσοστό, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά και σχεδόν θα διπλασιαστεί ως το 2070, με συνέπεια κάθε δεκαετία το έλλειμμα του ασφαλιστικού να αυξάνεται κατά ένα δις ευρώ.

Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, αναλύοντας τα στοιχεία, προβλέπει ότι το 2070 η χώρα θα έχει 7,7 εκατομμύρια κατοίκους: 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, 2,5 εκατομμύρια ενεργό πληθυσμό και 2,7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας έως 14 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να εξεταστούν οι εξής λύσεις:

– Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 73 έτη από τα 67 που είναι σήμερα.

-Αύξηση των εισφορών κατά 35%. Δηλαδή στο 27% από 20% που είναι σήμερα για την κύρια σύνταξη και στο 8,1% από 6% για την επικουρική.

– και δημιουργία υποχρεωτικού πυλώνα συνταξιοδοτικής ασφάλισης, που θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά, δηλαδή με ατομικούς λογαριασμούς χωρίς την συμμετοχή του κράτους, το οποίο θα χορηγεί την κύρια σύνταξη.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα