back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η σημασία της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία

Διαβάστε επίσης

Με την επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, φόβοι για νέες αναταραχές στην περιοχή έχουν εκφραστεί από αναλυτές. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρειά της ενώ η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα και απειλεί να επιτεθεί στην πόλη.
Οι αναλυτές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν την απόφαση Ντόναλντ Τραμπ όταν αποφάσιζε να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.
Ορισμένοι εκ των αναλυτών είδαν την απόφαση Τραμπ ως παρορμητική κίνηση ενός προέδρου χωρίς την παραμικρή στρατηγική αντίληψη, με κύριο στόχο τον αντιπερισπασμό στις κακές ειδήσεις (αναταραχή στη Γουόλ Στριτ, δικαστικές έρευνες) που υπονομεύουν τη δημοτικότητά του.
Παρότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των πολιτών, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας Αμερικανός πρόεδρος, ακόμη και ο Τραμπ, θα έπαιρνε μια τόσο βαριά απόφαση μόνο και μόνο για να βελτιώσει τις δημοσκοπικές επιδόσεις του.
Αν και οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν έχουν φύγει ακόμη, διαφαίνονται ήδη οι συνέπειες από την απόφαση του Τραμπ.
Την Παρασκευή, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Ρωσία αναπτύχθηκαν στα περίχωρα, μετά την έκκληση που απηύθυναν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική οργάνωση που φοβάται ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας θα δεχτούν επίθεση από την Τουρκία.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι η αποχώρηση των Αμερικανών θα είναι «αργή». Το Σάββατο πάνω από την πόλη πετούσαν αμερικανικά μαχητικά και ελικόπτερα ενώ συνεχίζονταν και οι περιπολίες των ντόπιων μαχητών, με τους κόκκινους μπερέδες και τα AK-47 ανά χείρας.

Από τον Νοέμβριο, Τούρκοι και Αμερικανοί πραγματοποιούν κοινές περιπολίες κοντά στη Μάνμπιτζ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας των δύο πλευρών για να χαλαρώσει η Άγκυρα.
Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει καμία δουλειά στη Μάνμπιτζ αφού φύγουν οι «τρομοκράτες», αναφερόμενος στους Κούρδους. Οι YPG υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη αποσυρθεί από την πόλη.
Η Άγκυρα δεν κάνει κανένα διαχωρισμό μεταξύ των YPG και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και απειλεί ότι θα συντρίψει τη συριακή κουρδική οργάνωση με τη βοήθεια των Σύρων ανταρτών συμμάχων της. Κάποιοι από τους τελευταίους προέρχονται από περιοχές που έχουν περάσει στον έλεγχο των SDF και διάκεινται εχθρικά απέναντι στους Κούρδους μαχητές.
Οι αντάρτες αυτοί φαίνεται ότι κινητοποιούνται τις τελευταίες ημέρες για να εξαπολύσει επίθεση στη Μάνμπιτζ. Ωστόσο ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν βιάζεται να πραγματοποιήσει αυτή τη στρατιωτική αποχώρηση.
Τουρκικά και αραβικά μίντια εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δίνει χρόνο στον Πούτιν να μεσολαβήσει μεταξύ Ασαντ και PYD για κάποιου είδους διευθέτηση που θα επαναφέρει τις συμπαγείς κουρδικές περιοχές στα ανατολικά του Ευφράτη υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, ακυρώνοντας την προοπτική δημιουργίας κουρδικής ημικρατικής οντότητας.
Παρά την αναμφισβήτητη ενίσχυση της Τουρκίας μετά την απόφαση Τραμπ, το πεδίο παραμένει ναρκοθετημένο για την Αγκυρα. Μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την ολοκληρωτική εκδίωξη των Κούρδων από το ένα τρίτο του συριακού εδάφους που ελέγχουν σήμερα θα απειλούσε να εγκλωβίσει για πολύ την Τουρκία σε ένα είδος συριακού Αφγανιστάν.
Το πιθανότερο είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει πιο μακριά από τη δημιουργία μιας στενής ζώνης ασφαλείας παράλληλα με τα τουρκικά σύνορα. Ακόμη κι αυτό όμως προϋποθέτει τη συνεννόηση με τον Ασαντ, τον οποίο μέχρι χθες η Τουρκία επιζητούσε με κάθε τρόπο να ανατρέψει. Ηδη ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγνωρίσει την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία, αρκεί «να εκλεγεί δημοκρατικά» από τον συριακό λαό.
Επιπλέον, η Τουρκία θα χρειαστεί την ανοχή, τουλάχιστον, της Ρωσίας, του πραγματικού αποφασιστικού παράγοντα στο Συριακό.
Σκληρά διλήμματα αντιμετωπίζει και ο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο συμπρόεδροι του PYD επισκέφθηκαν πρόσφατα το Ελιζέ και κάλεσαν τον Γάλλο πρόεδρο να καλύψει το κενό προστασίας των Κούρδων που άφησε ο Τραμπ, ενισχύοντας τη γαλλική στρατιωτική δύναμη (περίπου 200 άνδρες των ειδικών δυνάμεων αυτήν τη στιγμή) που βρίσκεται στις περιοχές τους. ‘Ηδη ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη υπεράσπιση των Κούρδων από το Παρίσι «δεν θα ωφελήσει κανέναν» και ότι δεν θα φέρει ευθύνη εάν τα τουρκικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους στη Συρία βρουν Γάλλους στρατιώτες στον δρόμο τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα