back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διάγγελμα Κιμ: Η Πιονγκγιάνκ σε “νέο δρόμο” αν οι ΗΠΑ δεν μειώσουν την πίεση που της ασκούν

Διαβάστε επίσης

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε σήμερα, στο διάγγελμά του για τη νέα χρονιά, ότι η αποφασιστικότητά του για την επίτευξη της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου δεν έχει μειωθεί, αλλά ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση, να μπει σε «νέο δρόμο» εάν οι ΗΠΑ δεν μειώσουν την πίεση που ασκούν στην Πιονγκγιάνγκ και δεν άρουν την απαίτησή της εκείνη να προχωρήσει μονομερώς.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα δεν θα έχει «καμία άλλη επιλογή παρά να εξερευνήσει έναν νέο δρόμο για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση «κάνει λάθος υπολογισμό για την υπομονή του λαού μας, προσπαθήσει να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι, συνεχίσει να μας πιέζει χωρίς να τηρεί την υπόσχεση που έκανε μπροστά σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο Κιμ.

Ο κ. Kim συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση τον Ιούνιο του 2018, αλλά με λίγα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
Ο Κιμ και ο Τραμπ δεσμεύθηκαν να εργαστούν προς την αποπυρηνικοποίηση και την οικοδόμηση «διαρκούς και σταθερής» ειρήνης στην ιστορική συνάντηση κορυφής που έκαναν στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου 2018. Αλλά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα έκτοτε.

Τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ δήλωσε πως προβλέπει ότι θα συναντηθεί με τον Κιμ στις αρχές της νέας χρονιάς, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανακοινώσει ξεκάθαρα βήματα προς τον τερματισμό των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.

Η προσέγγιση του περασμένου έτους ήρθε μετά από ένα ταραχώδες 2017 κατά τη διάρκεια του οποίου η Βόρεια Κορέα έκανε αρκετές δοκιμές πυραύλων που θα μπορούσαν να φτάσουν στην ηπειρωτική Αμερική αλλά και μίας χρονιάς μάλλον κλιμάκωσης της ρητορικής μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον.

Η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει η Ουάσινγκτον να αρχίσει να αίρει τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλει, να υπογραφτεί μια συμφωνία ειρήνης που θα κλείσει επίσημα το κεφάλαιο του Πολέμου της Κορέας (1950-53), ο οποίος τερματίστηκε απλά με μια εκεχειρία, καθώς και εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Η Ουάσινγκτον από την άλλη διαμηνύει ότι η εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που ασκούν η ίδια και ο ΟΗΕ δεν θα λάβει τέλος πριν από την «πλήρη και επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα