back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Νοvartis

Διαβάστε επίσης

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Νοvartis προοιωνίζεται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ενός εκ των τριών προσώπων που φέρεται να ανήκε στον κύκλο των προστατευομένων μαρτύρων, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών για τη ίδια υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελεγχόμενο πρόσωπο φέρεται να ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες από την έρευνα που διεξάγεται προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το πρόσωπο αυτό, φέρεται αργά χθες το βράδυ να επιχείρησε να φύγει από τη την Ελλάδα μετακομίζοντας εν κρύπτω, μαζί με όλη του την οικογένεια.

Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από τις διωκτικές αρχές σήμανε συναγερμός και διατάχθηκε η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα ενώ δόθηκε εντολή να παραδώσει και το διαβατήριό του.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς η οποία διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Mάλιστα o Παύλος Πολάκης αποκάλυψε και το όνομα του μάρτυρα στο tweet που έγραψε, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και της ΝΔ.

Θ. Μαντάς: Δεν γίνεται να δημοσιοποιούνται στοιχεία προστατευόμενου μάρτυρα

«Κατά την κείμενη νομοθεσία δεν μπορεί να γνωρίζει κανένας, στοιχεία μάρτυρα υπό προστασία. Ακόμα και αν έχει εκπέσει η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, δεν γίνεται να δημοσιοποιούνται μεταγενέστερα τα στοιχεία του», δήλωσε ο συνήγορος του προστατευόμενου μάρτυρα, Θεόδωρος Μαντάς, μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο, αναφερόμενος στη σχετική ανάρτηση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Ο κ. Μαντάς, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε σύλληψή του, αλλά παρεμπόδισή του να μεταβεί στο αεροσκάφος με την οικογένειά του για να ταξιδέψει, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει νομικό και δικαστικό θέμα που να δικαιολογεί την κίνηση αυτή.

Πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο και δεν υπάρχει προηγούμενο ένας προστατευόμενος μάρτυρας να μετατρέπεται μέσα σε λίγες ώρες σε κατηγορούμενο.

«Στο πλαίσιο των δικονομικών κανόνων, δημιουργούνται δικόγραφα και θα επιδιώξουμε την ανατροπή της απόφασης αυτής. Θα πρέπει η Εισαγγελική Αρχή να πει και να εξηγήσει με ποια στοιχεία μετατράπηκε σε βασικό κατηγορούμενο», ανέφερε ο κ. Μαντάς.

Ο συνήγορος του προστατευόμενου μάρτυρα, επισήμανε ότι πλέον ο πελάτης του είναι ευάλωτος στις εξελίξεις της δικαστικής υπόθεσης, λέγοντας: «Εχει πληγεί ο πυρήνας της θεσμικής προστασίας του προστατευόμενου μάρτυρα. Ποιος θα θελήσει πλέον να υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς, όταν διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος».

Σε ερώτηση αν ο εντολέας του, διετέλεσε σύμβουλος υπουργών και σε ποιους, ο κ. Μαντάς απάντησε πως πρόκειται για έναν καθηγητή σε εξειδικευμένα θέματα υγείας, και πράγματα εκ της ιδιότητας του, διετέλεσε ως σύμβουλος – τεχνοκράτης σε υπουργούς Υγείας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θέλει να επεκταθεί σε ονοματολογία.

Ν. Παρασκευόπουλος: Η Δικαιοσύνη να κρίνει βάσει αποδείξεων

«Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις και δεν ξέρω αν είχε αποκαλυφθεί ήδη από πριν η ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Προσωπικά τα πραγματικά περιστατικά δεν τα γνωρίζω», απάντησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με την επίμαχη ανάρτηση Πολάκη στο twitter.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, υπεραμύνθηκε της επιλογής να μην κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν στην Επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι η επιτροπή κατέληξε στο ότι ήταν αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και η κρίση της αυτή δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Πρόσθεσε δε πως η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει βάσει των αποδείξεων, αν θα πρέπει να ακυρωθούν όσα έχει καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας στον Εισαγγελέα, μετά την μετατροπή της ιδιότητάς του σε βασικό κατηγορούμενο.

Τέλος, αναφερόμενος στην παρεμπόδιση του μάρτυρα να ταξιδέψει με την οικογένειά του, ο πρώην υπουργός είπε πώς αν έχει γίνει αξιόποινη πράξη, θα πρέπει να διερευνηθεί.

Εν τω μεταξύ, έκθετη χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Υπενθυμίζουν μάλιστα με νόημα παλαιότερες δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών για την υπόθεση οτι δηλαδή συνιστά το “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους”, λέγοντας οτι τώρα δεν έχουν τίποτα να πουν..

Newsroom Αθήνα 9.84 – Μίνα Μουστάκα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα