back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δωρεά 20 εκατ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τη Λυρική Σκηνή

Διαβάστε επίσης

20 εκατομμύρια ευρώ και τετραετές πλάνο

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο μια νέα μεγάλη δωρεά ύψους 20.000.000€ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η δωρεά έρχεται να στηρίξει την υλοποίηση ενός τετραετούς σχεδίου προγραμματισμού και ανάπτυξης, που θα δώσει ώθηση στη διεθνή παρουσία της Λυρικής Σκηνής. Στόχος της δωρεάς είναι να καλλιεργηθεί η εξωστρέφεια και προς τις δύο κατευθύνσεις: από τη μία να χρηματοδοτηθούν δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη στοχευμένων καλλιτεχνικών συνεργασιών, μετακλήσεων και συμπαραγωγών με ιδρύματα και καλλιτέχνες του εξωτερικού και από την άλλη να δοθεί η δυνατότητα στις παραγωγές της Λυρικής να προχωρήσουν σε διεθνείς περιοδείες, που θα συντελέσουν στη διαμόρφωση μιας νέας καλλιτεχνικής ταυτότητας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί με σαφήνεια ότι η νέα δωρεά του ΙΣΝ σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να υποκαταστήσει τον ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει την ευθύνη της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας και της επιβίωσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης διευκρινίζοντας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καταβάλει ακόμη τα λειτουργικά έξοδα προς το Ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος ευχόμενος ότι το θέμα αυτό θα λυθεί σύντομα.

Επετειακές εκδηλώσεις για το 1821

Παράλληλα, η δωρεά θα χρηματοδοτήσει ετήσιας διάρκειας πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (2021). Στόχος του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργου Κουμεντάκη είναι στο αφιέρωμα αυτό να αναγνωσθεί η ελληνική επανάσταση όχι ως ένα τοπικό αλλά ως ένα διεθνές ιστορικό γεγονός, που θα αναδείξει τις έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δημιουργίας εθνικής ταυτότητας.

«Ένα άλλο κομμάτι που μας ενδιαφέρει πολύ είναι ότι σε αυτό το αφιέρωμα δεν θα μείνουμε μόνο στο λόγο αλλά θα περάσουμε και στον αντίλογο» είπε χαρακτηριστικά ο κος Κουμεντάκης αποκαλύπτοντας ότι το αφιέρωμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αναθέσεις σε Τούρκους συνθέτες και σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν τη δική τους οπτική για την Ελληνική Επανάσταση.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα