back to top
25.7 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

25.7 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση Novartis: «Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης»

Διαβάστε επίσης

Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

«Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση» υπογραμμίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου με αφορμή την υπόθεση Νοβάρτις και τη νέα τροπή που έχει πάρει η υπόθεση με τις καταγγελίες του κ. Μανιαδάκη.

Μάλιστα η ηγεσία της Κουμουνδούρου σε ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο φέρεται να απέστειλε στα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουν την δέουσα πληροφόρηση σε σχέση με τις θέσεις του κόμματος στην υπόθεση αυτή, δίνει προσοχή σε έξι σημεία.

Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης. Με γραπτή δήλωσή του, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο πρόεδρος της ΝΔ καλούσε σε συστράτευση τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας με στόχο «την από κοινού αποτροπή της επιχειρούμενης θεσμική εκτροπής».

Τι αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου

Σύμφωνα με την κατάθεση που φέρεται να έχει δώσει στις αρχές ο κ. Μανιαδάκης και έχει διαρρεύσει στον Τύπο, προκύπτουν τα εξής :

1. Ο κ. Μανιαδάκης όταν βρισκόταν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς δεν είχαν προκύψει στοιχεία εναντίον του, είχε πει τα εξής:

• Ότι ο πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς είχε ειδικό ρόλο στην τιμολόγηση φαρμάκων, ξεχωριστό γραφείο στον ΕΟΠΥΥ που έκανε ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών χωρίς παρουσία Συμβούλων και ότι είχε δει μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων στην εσωτερική τσέπη του μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας.
• Ότι υπήρχαν σύμβουλοι Υπουργών (τους οποίους κατονομάζει) που λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Νοβάρτις και ότι αυτό είναι αδύνατον να μην το γνώριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης
• Εμπλέκει συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τους οποίους και κατονομάζει με το αποκαλούμενο Χάρβαρντ Πρότζεκτ το οποίο προκάλεσε εισαγωγή νέων φαρμάκων της Νοβάρτις στην αγορά και στο Σύστημα Υγείας
• Καταγγέλλει ότι στελέχη της Νοβάρτις συμμετείχαν σε δεξαμενή σκέψης που είχε συγκροτήσει ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βεβαίως εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι καμία σχέση δεν έχει με τη Νοβάρτις αποκρύπτοντας την παραπάνω «λεπτομέρεια».

Η ΝΔ τότε τον χαρακτήριζε κουκουλοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, όμως, δήλωσε ο ίδιος συμβούλευε τον Άδωνη Γεωργιάδη και είχε σχέσεις με τον κ. Στουρνάρα. Με ποιους, όμως, άλλους Υπουργούς της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία;

2. Όπως προέκυψε από την πορεία της έρευνας και από νεότερα στοιχεία ο κ. Μανιαδάκης ενδεχομένως έχει τελέσει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας και γι’ αυτό του ασκήθηκε ποινική δίωξη και του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του μάρτυρα και επομένως εξ ορισμού του προστατευόμενου μάρτυρα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό ενώ δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να επιστρέψει αν του το ζητούσε η Εισαγγελία…

3. Το ερώτημα που προκύπτει σχετικά είναι αν λειτουργούσε ως ενδιάμεσος της εταιρείας με πολιτικά πρόσωπα για να επηρεάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Εξάλλου την τελική ευθύνη της τιμολόγησης την είχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και όχι ο κ. Μανιαδάκης.
Ποια λοιπόν η σχέση του κ. Μανιαδάκη με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση Νοβάρτις;
Τον γνώριζαν;
Ήταν σύμβουλος τους;
Τι ρόλο ακριβώς διαδραμάτιζε στην τιμολόγηση των φαρμάκων;

4. Επειδή η ΝΔ γνωρίζει ότι ο κ. Μανιαδάκης ξέρει πολλά για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και όπως αποδεικνύεται δεν είναι κουκουλοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα να τον καλύψει – γιατί άραγε; – ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες τον λοιδορούσε για όσα έχει καταθέσει.

5. Η ΝΔ προφανώς αποσιωπά το γεγονός ότι προσπάθησε να διαφύγει καθώς πλέον γνώριζε ότι ο ρόλος του στην υπόθεση θα αποκαλυπτόταν.
Γιατί αλήθεια προσπάθησε να διαφύγει ο κ. Μανιαδάκης;
Τι θέση παίρνει γι’ αυτό η ΝΔ;
Θεωρεί ότι κακώς δεν διέφυγε;
Θεωρεί ότι κακώς του ασκήθηκε δίωξη;
Γιατί η ΝΔ απευθύνει δικονομικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση;
Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη;
Ο σεβασμός των θεσμών είναι αλά καρτ και όποτε μας βολεύει;
Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί την κ. Τουλουπάκη για τις ενέργειές της;
Μήπως η ΝΔ από κεκτημένη ταχύτητα απευθύνει ερωτήσεις προς την κυβέρνηση επειδή εκείνη έχει συνηθίσει να δίνει εντολές για συγκεκριμένους δικονομικούς χειρισμούς;

6. Από πού και ως πού οι ερωτήσεις των εισαγγελέων για εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση συνιστούν πίεση;
Γνωρίζουν εκεί στην ΝΔ τι είναι μια ένορκη κατάθεση;
Γνωρίζουν τι είναι μια ανωμοτί κατάθεση;
Στην διάρκεια των καταθέσεων γίνονται ή δεν γίνονται ερωτήσεις προς τους μάρτυρες;
Το πρόβλημα λοιπόν της ΝΔ δεν είναι ότι γίνονται ερωτήσεις στον κ. Μανιαδάκη.
Το πρόβλημά της είναι ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα κάνει τα πάντα σε συνεργασία με τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει εργολαβία την υπεράσπιση της, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη.
Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι η προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

Π. Χρηστίδης: Διαρκείς μεθοδεύσεις θεσμικής εκτροπής

Eν τω μεταξύ, με νέα δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης αφού υπενθυμίζει ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έχει τονίσει επανειλημμένα πως υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στον τόπο, εξαπολύει σφοδρές βολές στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του λέγοντας οτι ταυτίζονται με διαρκείς μεθοδεύσεις θεσμικής εκτροπής, με παρακρατικές λειτουργίες των κάθε είδους Ρασπούτιν.

Η παράταξή μας -προσθέτει ο κ. Χρηστίδης- έχει διαχρονικά σταθερό και διαρκές μέτωπο με τα φαινόμενα αυτά. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι η αντιμετώπισή τους δεν γίνεται a la carte.

Χρειάζεται ανοιχτή σύγκρουση με τους εκφραστές τους.Χωρίς εκπτώσεις, υπεκφυγές, με ονόματα και διευθύνσεις που περιλαμβάνουν και τους παλιούς και τους νέους εργοδότες τους.

Σε αυτό το μέτωπο -καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ-έχουμε καλέσει επανειλημμένα την Νέα Δημοκρατία να πράξει τα δέοντα στα του οίκου της.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό η κυρία Γεννηματά θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αύριο στις 11.30 το πρωί στο γραφείο της στη Βουλή.

Γιώργος ΚατσίγιαννηςΑπόστολος ΧονδρόπουλοςΚατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα