back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Εμφύλιος δημάρχων – Σαλβίνι για το μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

Δήμαρχοι μεγάλων ιταλικών πόλεων ανακοίνωσαν πως δεν θα εφαρμόσουν το νομοθετικό διάταγμα για την ασφάλεια και τη μετανάστευση του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της άκρας δεξιάς Ματέο Σαλβίνι, με πρώτο τον δήμαρχο του Παλέρμο, ο οποίος χαρακτήρισε το κείμενο «απάνθρωπο» και «εγκληματογόνο».

Ο κεντροαριστερός δήμαρχος της σικελικής πρωτεύουσας, ο Λεολούκα Ορλάντο, εγκαινίασε την ανταρσία εξηγώντας σήμερα στο δημόσιο ραδιόφωνο πως «αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου όσον αφορά τις αρμοδιότητες των κοινοτήτων».

«Είναι ένα απάνθρωπο κείμενο επειδή παραβιάζει τα δικαιώματα του Ανθρώπου και εγκληματογόνο επειδή μετατρέπει σε παράνομους πρόσωπα που βρίσκονται νομίμως στο έδαφός μας», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος αμφισβητεί ιδιαίτερα το μέτρο που απαγορεύει να αποκτήσει δικαίωμα κατοικίας πρόσωπο που διαθέτει άδεια παραμονής στην Ιταλία. Στερεί από τους δήμους τη δυνατότητα να εκδίδουν ταυτότητες ή να εγγράφουν ανθρώπους στην εθνική υπηρεσία υγείας — αυτό το τελευταίο είναι υποχρεωτικό για να έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας, όπως ο οικογενειακός γιατρός.

Η απάντηση του Ματέο Σαλβίνι δεν άργησε. «Θέλεις να παρακούσεις; Δεν θα σου στείλω τον στρατό», απάντησε στον Σικελό δήμαρχο σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, αναγγέλλοντας πως θα μεταβεί προσεχώς στο Παλέρμο για να «παραδώσει στους πολίτες μια βίλα με θέα στη θάλασσα που κατασχέθηκε από έναν μαφιόζο».

Πολλοί δήμαρχοι ακολούθησαν το παράδειγμα του Σικελού συναδέλφου τους, ανάμεσα στους οποίους οι αριστεροί δήμαρχοι της Νάπολης και της Φλωρεντίας, αλλά και ο δήμαρχος της Πάρμας Φεντερίκο Πιτσαρότι, ένας διαφωνών του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), του λαϊκιστικού κόμματος που κυβερνά την Ιταλία μαζί με την Λέγκα.

Ο Ματέο Σαλβίνι υιοθέτησε τον Νοέμβριο ένα αμφιλεγόμενο νομοθετικό διάταγμα το οποίο σκλήρυνε πολύ την πολιτική της Ιταλίας στο θέμα της μετανάστευσης.

Το κύριο μέτρο του διατάγματος αυτού είναι η κατάργηση των αδειών παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους οι οποίες χορηγούνταν μέχρι τώρα σε ευάλωτα πρόσωπα — οικογένειες ή γυναίκες μόνες με παιδιά, θύματα ψυχικών τραυμάτων στη διάρκεια του περίπλου τους προς την Ιταλία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα