back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάνος Σκουρλέτης: “Οι δηλώσεις Καμμένου δεν είναι αρκετές για να αποτελέσουν αφορμή επανατοποθέτησης από αυτούς που έχουν ταχθεί υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών”

Διαβάστε επίσης

   “Δεν θεωρώ ότι  οι  δηλώσεις  του κ Καμμένου είναι αρκετές για να αποτελέσουν αφορμή επανατοποθέτησης από αυτούς που έχουν ταχθεί υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών”, εκτίμησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Βασίλη Πάικο ο πρώην υπουργός και Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. 

Σε ερώτηση εάν η κλιμακούμενη  βεντέτα, ανάμεσα στον κ Καμμένο και τον κ. Κοτζιά ενδέχεται να προκαλέσει κινδύνους για την κυβερνητική ευστάθεια, ο κ Σκουρλέτης απάντησε ότι δεν επιθυμεί να έχει μία τοποθέτηση ίσων αποστάσεων.” Ο πρώην ΥΠΕΞ, συνέβαλε κατά πολύ στην υλοποίηση της συμφωνίας, πράγμα που πρέπει να του πιστωθεί και συνολικά στην κυβέρνηση, όπως και στον πρωθυπουργό. Ο κ. Καμμένος, ενώ εξ αρχής γνώριζε την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και την κατεύθυνσή της, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας, κάνει αυτές τις δηλώσεις, που προσθέτουν καινούρια στοιχεία , δημιουργώντας πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης” είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Γραμματέας της ΚΕ  του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε γνωστές τις απόψεις του ΥΠΕΘΑ και τόνισε πώς δεν αποδέχεται τους παραλληλισμούς ότι εάν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και από βουλευτές των ΑΝΕΛ, θα ισοδυναμεί με νέα αποστασία.” Το θεωρώ λάθος. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, στηρίζουν την κυβέρνηση , άρα να αποστατήσουν από τι και για ποιον λόγο;” τόνισε ο κ Σκουρλέτης. 

*ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛ  

Μια νέα πλειοψηφία με αφορμή την ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να έχει την πολιτική δυναμική της προηγούμενης, διότι θα αποτελείται από μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες βρέθηκαν προς το τέλος της συνταγματικής περιόδου και επί συγκεκριμένου θέματος. Δεν συνιστά κάτι τέτοιο άμεσα πολιτικό πρόβλημα , αλλά πρέπει να δει κανείς πως θα διαμορφωθεί και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας πλειοψηφίας”.

Β. Πάικος: Μπορεί να συνεχίσει για αρκετό καιρό, όσο χρειάζεται μια κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος;

Π. Σκουρλέτης: “Ολα πρέπει να αξιολογηθούν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Η κοινοβουλευτική αριθμητική μπορεί να προκύπτει εύκολα, δίνει όμως η νέα πλειοψηφία το απαιτούμενο μήνυμα στην κοινωνία ,ότι διασφαλίζεται πολιτική σταθερότητα;  Η ενδεχομένως θα αρχίσει η αμφισβήτηση από την επομένη κιόλας με αποτέλεσμα να μην είναι πολιτικά ωφέλιμος ο χρόνος μέχρι τις εκλογές. Το κυβερνητικό σχέδιο εξακολουθεί να είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας”.

                             *ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝOVARTIS

Ο κ Σκουρλέτης επεσήμανε: “Πρέπει να μην αμφισβητήσουμε ότι είμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο, γιατί εκ μέρους της ΝΔ ακούγονται φωνές αμφισβήτησης ακόμη και της ουσίας της κατάστασης. Από τη στιγμή που θα παραδεχθούν ότι έχουμε σκάνδαλο Novartis προφανώς εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικά πολιτικά πρόσωπα εκείνης της περιόδου. Στον παλαιό δικομματισμό προφανώς μεσολαβούσε και ο πολιτικός  παράγοντας για να κάνουν τη δουλειά τους αυτοί που ήθελαν. Εάν κάνουμε αυτή την εκτίμηση τότε οφείλουμε όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας και να είμαστε φειδωλοί σε δηλώσεις”. 

                 *ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική , ο Κλεισθένης και το νέο τοπίο στην Αυτοδιοίκηση βοήθησαν στη διαμόρφωση νέας αντίληψης στις υποψηφιότητες, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως είναι ήδη ορατά τα πρώτα σημάδια μιας μεγαλύτερης χειραφέτησης  των αυτοδιοικητικών σχημάτων έναντι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, κάτι που αποτελεί στοιχείο ωρίμανσης , τονίζοντας την ανάγκη εμπέδωσης της κουλτούρας των συνεργασιών- από την επομένη κιόλας των αυτοδιοικητικών εκλογών – καθώς θα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διοίκηση των Δήμων. 

Αν εξαιρέσει κανείς τη ΝΔ η οποία θα έλεγε κανείς ότι με “βάναυσο” τρόπο ορίζει υποψηφίους στους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς χώρους, υπάρχουν θετικές διεργασίες και όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρωτίστως πρέπει να μιλούν για προγράμματα που αφορούν τους Δήμους και την Περιφέρειά τους” είπε ο κ Σκουρλέτης..  

Β. Πάικος: Αυτή σας την αντίληψη δεν την υπονομεύει ενδεχομένως η επιλογή να χρίσετε κομματικούς υποψηφίους σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσ/νίκη;  

 Π. Σκουρλέτης: “Αυτές οι περιπτώσεις έχουν τα χαρακτηριστικά και της κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι που δυσκολεύει την κίνηση του κάθε χώρου με ένα πιο αυτοδιοκητικό τρόπο. Άρα, είναι ίσως αυτό που σφραγίζει τις εξελίξεις στους τρεις μεγάλους Δήμους”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα