back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: Ξεκινά ο κοινοβουλευτικός διάλογος ενόψει της ψηφοφορίας την ερχόμενη Τρίτη

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά ξανά ο κοινοβουλευτικός διάλογος για τη συμφωνία για το Brexit. Η συζήτηση στο κοινοβούλιο θα διαρκέσει 5 μέρες και θα περιλαμβάνει τους όρους του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελική ψηφοφορία έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 15 Ιανουαρίου.

Πεπεισμένη για τη βέβαιη ήττα της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου ψηφοφορία. Κρυφός πόθος της Μέι ήταν να κερδίσει χρόνο και ίσως κάποιους περαιτέρω συμβιβασμούς από την Ένωση στο ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων – αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω.

Στη συνέχεια, οι Βρετανοί υπουργοί αναμένεται να δημοσιεύσουν ένα έγγραφο με μέτρα, στόχος των οποίων είναι να αμβλυνθούν οι όποιες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμφωνία της Μέι για τη Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ενίσχυση της εξουσίας της βουλής της Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να καταψηφίσει κάθε νέο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν και εφόσον το λεγόμενο backstop («δίχτυ ασφαλείας» για την αποφυγή των σκληρών συνόρων) τεθεί σε ισχύ.

Την παραμονή της έναρξης του διαλόγου ωστόσο, χθες το βράδυ, η κυβέρνηση της Μέι υπέστη μία ταπεινωτική ήττα, όταν 20 αντάρτες βουλευτές των Τόρις ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Εργατικούς ενάντια στο σενάριο του no-deal Brexit.

Με ψήφους 303 υπέρ και 296 κατά, οι βουλευτές του Ουεστμίνστερ ενέκριναν τροπολογία επί του νομοσχεδίου για τα Οικονομικά, που θα περιορίζει τη δυνατότητα φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Η τροπολογία, την οποία εισηγήθηκε η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ιβέτ Κούπερ, περιορίζει τη δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα φορολόγησης, εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να περάσει μία έξοδο χωρίς συμφωνία, χωρίς προηγουμένως να έχει τη συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα