back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορέα: Η Νότια ελπίζει πως η Βόρεια θα συμφωνήσει με τις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε σήμερα ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ αλλά και η επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σεούλ πρόκειται να γίνουν «σύντομα», αν όχι «άμεσα», κρίνοντας πως θα αποτελέσουν σημεία καμπής για την εδραίωση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μουν επισήμανε ότι η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον και με τη διεθνή κοινότητα, θα καταβάλει προσπάθειες για να «διευθετηθεί» το ζήτημα των αμερικανικών και διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ώστε μεταξύ άλλων να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η βιομηχανική ζώνη στην Κεσόνγκ, όπου οι δύο χώρες συνεργάζονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αλλά και να ξαναρχίσουν τα ταξίδια στο Όρος Κουμγκάνγκ.

Έχουν «ήδη εκπληρωθεί» οι όροι για κοινά έργα-κλειδιά με τη συμμετοχή της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, είπε επίσης ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Κιμ πέρυσι.

Νωρίτερα το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ εξέφρασε την «ανησυχία» του στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για το «αδιέξοδο» στις συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ για το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης, ενώ εμμέσως πλην σαφώς έθεσε το θέμα των κυρώσεων.

Κατά την ίδια πηγή, το Πεκίνο εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του προς τη θέση της ΛΔ Κορέας. «Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι τα εύλογα ζητήματα που εγείρονται από τη ΛΔ Κορέας είναι βάσιμα και ότι συμφωνεί απόλυτα πως τα λογικά αιτήματα της ΛΔ Κορέας πρέπει να επιλυθούν με δίκαιο τρόπο», συνέχισε το KCNA.

Πάντα κατά το βορειοκορεάτικο πρακτορείο, ο κινέζος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα σε «προσήκοντα χρόνο». Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Σι στην Πιονγκγιάνγκ αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2012.

Τον Μάρτιο του 2018, η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη ανακοινώσει πως ο Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση αυτή, έπειτα από μια προηγούμενη επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα