back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ορκωμοσία Μαδούρο: αντιδρούν έντονα ΕΕ, ΟΑΚ και ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Απειλές ότι θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πλήξει και πάλι τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το κράτος δικαίου, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του Νίκολας Μαδούρο για μια δεύτερη, εξαετή θητεία στην προεδρία, εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάιο στη Βενεζουέλα δεν ήταν ούτε ελεύθερους, ούτε δίκαιες και τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η ΕΕ καλεί τον πρόεδρο Μαδούρο να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τον ρόλο και την ανεξαρτησία της Εθνοσυνέλευσης, ως δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού, να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να ανταποκριθεί άμεσα στις κατεπείγουσες ανάγκες του λαού».

Οι 28 χώρες της ΕΕ παρέτειναν για έναν χρόνο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Βενεζουέλα ώστε να πιέσουν τον Μαδούρο να σεβαστεί το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, που συνεδρίασε εκτάκτως στην Ουάσινγκτον, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο κηρύσσεται «παράνομη» η κυβέρνηση του Μαδούρο. Το κείμενο αυτό εγκρίθηκε με 19 ψήφους υπέρ, έξι κατά, οκτώ αποχές και μία απουσία.

Με το ψήφισμα αυτό ζητείται η διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών «με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για μια ελεύθερη, δίκαιη, διάφανη και νόμιμη διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας να συνεργαστεί μα την Εθνοσυνέλευση, το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του 56χρονου Μαδούρο (ενώπιον του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου και όχι στο Κοινοβούλιο, ως είθισται), η Παραγουάη ανακοίνωσε ότι διακόπτει τους διπλωματικούς δεσμούς της με τη Βενεζουέλα και αποσύρει όλο το διπλωματικό προσωπικό της από το Καράκας. Το Περού ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον επιτετραμμένο του από τη Βενεζουέλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «παράνομη» νέα θητεία του Μαδούρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα